Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Free Forum BATUDA

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj

Početna stranicaPočetna stranica  PortalPortal  Latest imagesLatest images  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.

Go down 
+32
PSIHO
portulata
sole
DjordjeVet
Jandrek
Vedran
frickočak
domo
žižula
ivica
euzebio
žuti
enver
ivica.milanovic13
kain
pavao
PESTI
angjello
arboret
vrca
Grga Zlatoper
DOMENICO
Tic_Bal.
YOGI
Sina BL
bošket
lord189
GRANDE
Moćun
pele
frzelin
KOBAC
36 posters
Go to page : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 24 ... 38  Next
Autor/icaPoruka
Moćun

Moćun

Broj postova : 977

Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Empty
PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyčet srp 28, 2011 7:07 am

Bog !!!!!

Pametnome dosta !!!

Salu2
[Vrh] Go down
lord189

lord189

Broj postova : 433

Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Empty
PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyčet srp 28, 2011 7:41 am

Moćun je napisao/la:

Bog !!!!

A što da rečen moj Koce --iz tvijih usta u božje uši !!!!

Salu2

moćune da bi ti ja al nema ti prstena na mojima jer nisan učlanjen u nijedno društvo a radin sa starin tićima koje san namaka još prije dosta godina po ledinama i potocima
[Vrh] Go down
Moćun

Moćun

Broj postova : 977

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyčet srp 28, 2011 8:01 am

Bog !!!!

Svaka čast lorde , ali moram napomenuti da ne ispadne da ja nešto kukulečem

ili izmoljavam --daleko od toga !!!!!

Od prvoga posta na ovome forumu ja propagiram onu staru ::...use i u

svoje kljuse !!!!

Salu2

[Vrh] Go down
bošket

bošket

Broj postova : 348

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyned kol 07, 2011 9:38 am

Alo Koceiću!
Što je sa kartama?Idemo li na alku?
Ja,ti,Yogi i Grande.
[Vrh] Go down
GRANDE

GRANDE

Broj postova : 533

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyned kol 07, 2011 9:43 am

bošket je napisao/la:
Alo Koceiću!
Što je sa kartama?Idemo li na alku?
Ja,ti,Yogi i Grande.

Koliko sam ja upućen imamo čak organiziran ručak i tu je prava elita......
[Vrh] Go down
žuti

žuti

Broj postova : 98

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptyned kol 07, 2011 10:30 pm

a vidi ti bošketa,on bi direktno ostrvo-alka,neće vas pustit u Sinj,ili još prije izać iz Sinja,nemožete vi ljudima gadit tiće bez da ih čujete
[Vrh] Go down
YOGI

YOGI

Broj postova : 1061

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 4:35 am

Sinoć je pala još jedna maska,misterija grdelin zvan Šimunđa nadam se da znate ćiji je to bija šampion jer nebi spominja tog gospodina.Taj šimunđa nas je tuka u mozak cilu zimu i taj šimunđa je triba nama pokazat kako triba tić pivat,jer mi neznamo a oni će sljedećih 50 g obilježit tićarstvo.Među rjetkima koji su bili privilegirani ili su strućniji od ostalih bija je i bošket koji je bija par puta slušat tog tića.I pita gazda tog tića sinoć ajde fredi sad reci jesi li ćuja bar jednu zijadu kad si dolazija kod mene.Fredi malo vamo malo tamo ćoviku neugodno ali ovaj uporan ajde reci,i da skratim kaže fredi ispred 5 6 svjrdoka nisam ćuja NIŠTA ponavljam NIŠTA olitiga NULA.A on je naznaćem kao jedan od onih koji su ćuli EL fenomena.Ništa zato doće opet zimapa će onda bit pravih koliko oćete,biće onda opet udarci po malom mozgu
[Vrh] Go down
euzebio

Broj postova : 352

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 6:44 am

Gospodo forumaši, iako ga mnogi napadate, ja najviše volim pročitati postove gospodina Yogija. Čovjek ima svoje stavove, ima svoj kriterij pjesme grdelina i zijade i od toga ne odstupa. Vrlo je kritičan ali to je njegovo pravo. Ipak u toj kritičnosti i opisima ponekad i pogriješi. Evo pada mi na pamet, iako tada nisam bio na forumu kao član ali sam ga pratio,jedna dogodovština koju je Yogi opisao. Neki je se "tićarćić"hvalio kako ima pet šest pravi grdelina i donio ih je kod hotela Lav, ako se ne varam. Yogi mu je komentirao grdeline i rekao kako su zijade "nategnute"znači neispravne. Bilo je to 93. , ili 94. godine a tićarćić je ptice "nabavio "u Kistanju. Očekivao sam da netko ispravi gospodina Yogija, ali nitko. 93, ili 94. godine čovjek lovio grdeline u Kistanju? Znate li gospodine Yogi tko se tada nalazio u Kistanju? Inače, taj tićarćić, je ako sam ja u pravu, rodom iz Sinja i nedostaje mu jedna noga. Ako i nije on ptice su njegove jer ih je on otamo nabavio,a inače je poznat po tome što je velika lovačka i ptičarska skitnica, između ostalog pronašao je i Skavoline, grdeline koje mnogi drže, bez obzira na kritike, i koji imaju kvalitet, iako imaju i mane, ali to nije tema ovog posta. Svojedobno smo ja i moj prijatelj "tićarćić"razmjenjivali iskustva, pa i ptice. Znam koliko čovjek zna o pticama, ali i koliko je nestalna duša. Kroz njegove ruke su prošli mnogi kvalitetni grdelini, nikad nije bio zadovoljan. Najmanje od svega je čovjek zaslužio da ga se nazove "tićarćićom". Gospodine Yogi, nadam se da bolje poznajete kvalitet ptica nego kronologiju iliti vremenska razdoblja, a i omalovažavanje čovjeka koji je iznio 5-6 grdelina(batude slične benkovačkim, murterskim i vranskim grdelinima) moglo bi se kvalificirati kao bezobrazno. Ali dogodi se, iako sam siguran da kod Yogija nije bilo loših namjera jer nije loš čovjek. Pozdrav Yogi. Ništa osobno. p.s. Kistanjski grdelini su se ipak pojavili tri godine kasnije. Iz smjera Knina kroz Kistanje desno. Pruga, lokva.
[Vrh] Go down
bošket

bošket

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 6:52 am

Ajde Yogi nemoj me uvaljivat u škandale!
Istina je da sam bio dva puta.Ali u zimskom periodu,a tići su bili skriveni po onim kutijama,zatvoreni.Koliko se sjećam bilo je trinaest kutija.Iz nekih je dopirala tiha,još nezrela verša.Bilo bi neozbiljno od mene da na temelju toga dajem neke komentare ili ocjene.I nisam bio sam.Bilo je tu još forumaša.Grande,Kain,Brabus i još neki.Ne mogu se sad sjetiti jeli još tko bio.Može se i njih pitati što su čuli.Ovdje nastojim biti neutralan i objektivan.Nema popusta za nikog.
U kasnijem periodu(proljeće)te tiće više nisam slušao,pa ne mogu dati i neki komentar.
p.s.zimsko slušanje može biti zanimljivo,ali nikako nije za nekakvo ocjenjivanje.Sve bi to bilo u sferi nagađanja.
[Vrh] Go down
Gost
Gost
Anonymous

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 7:06 am

Pametno bošket,

sfera nagađanja.

Nego gosp.Eusebio,

mala replika na sami kraj vašeg posta Jogiju.

Grdelini kistanjci su preslušavani i neki lovljeni (kome su se svidili),još krajem

osamdesetih.Zadnji put (kad sam ja bio),nekih dva mjeseca prije balvana,sa

prijateljima Ivom Puizinom i Gigom ,još uvik se moga cut poneki ocak na

neodređena pletiva.Ti su ocaci ostali i posli rata,međutim,na poziciji od Kistanja

prema,mislim,jugoistoku,nalazi se manastir,i na toj relaciji su bili ocaci sa

savršenim stakatim pletivima i boljim zijadama.To je bilo krajem osamdesetih.

Htio sam kazat da se u Kistanje slušalo i uzgajalo prije rata na našu žalost.
[Vrh] Go down
Gost
Gost
Anonymous

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 7:12 am

Ostali su mi u sjecanju kao grdelini puni krpelja.

Jedan ocak krnjolac je imao na sebi sigurno pedesetak ,što vecih što manjih .

Nije mi bilo jasno kako je uopce živ.Vjerovatno od ovaca.

Sve u svemu vrlo malo je Splicana gojilo Kistanjce.Najbolje,koliko ja znam su imali

Špica,Tone i još jedan gosp.koji nije na forumu.Ti su grdelini imali katastrofalnu

veršu ,koja je trajala misecima,a kroz to vime ne bi spomenuli batudu.

Onda bi se oko 01.05.primostili i klepali batude cili lito.
[Vrh] Go down
euzebio

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 7:19 am

Nisam bio na tom mjestu Baritone. Zadržavao sam se na nekim drugim mjestima, ptice su bile jako dobre. Naravno malo dalje od Kistanja. Ko god da je obilazio taj kraj mogao je čuti ono o čemu pričamo. Osobno su me oduševile ptice na jednom drugom zabačenom mjestu između Kistanja i Benkovca. Kod jedne jugo vojarne ali nakon rata. Trebalo je čuti te zijade. I u Kistanju se moglo (kratko)čuti batudu i zijadu. Naravno stoji ono "ko to voli"
[Vrh] Go down
Gost
Gost
Anonymous

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 7:23 am

Ha ha ha,sad sam se sitija,moga prijatelja frige.

Sa ocakom kistanjcem je te godine izbacija nekoliko jako dobrih mladaca,

i onda mu se najedan put svidilo drugo pivanje i sve je maka u pet minuti.

jocolor geek scratch drunken tongue

sicam se ka danas,koji su to bili tramaci.

lol! lol! lol!
[Vrh] Go down
euzebio

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 7:44 am

Bolje bi mu bilo da ih je ostavio. ha ha. sory
[Vrh] Go down
YOGI

YOGI

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 8:19 am

Je gospodine Euzebio u pravu ste šta se tiće godine mora bit da je bilo nešto kasnije .Ali šta se tiće toga tićara ja nisam nikoga naveo ni ime ni prezimeni nadimak.A taj gospodin koga vi navodite je moj prijatelj ,pravi čovik i nemojte nagađat ili vi znate više od mene ko je to bio.A šta se tiće kistanaca nikad nisu valjali ni prije 100 ni prije 50 a još manje prije 20 godina.Ne samo kistanci nego cila okolica u krugu 100 km.A druga je stvar ko voli nategnute zijade e toga je bilo u izobilju.I gospodine euzebio koje je to omalovažavanje ako rećeš čoviku u lice odmah dok slušaš ptice šta misliš o njima.Ili mislite da triba reć da su pravi a kasnije prićat svašta o njima.Ja mislim da to nije omalovažavanje.A moj prijatelj kojeg vi spomonjete je donosio neke tiće koje su neki i hvalili ali morate znat da ja imam sasvim fino uho i mane ni jedan nije zadovoljija.Znam da je dilija tiće mukte bez prodaje i za to mu skidam kapu.
[Vrh] Go down
YOGI

YOGI

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 8:48 am

Gosp.euzebio zaboravija sam napisat još samo ovo u vezi tih tića iz kistanja od tog tićara.Znate li koliko ih je još drža od tog puta kad sam ih ja sluša?Više ih nikad nisam ni ćuja ni vidija.Šta vam to govori o tim tićima i mom komentaru.Ali moj komentar se odnosio na to da je nekome pravi a nekome guba ili kako vi kažete šljam.
[Vrh] Go down
pele

pele

Broj postova : 268

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 8:52 am

Jak tićar ,ali se nikad nije čulo yogiovo pivanje ,osim pljuvanje i omalovažavanje ,samo da se zna koliko je rigorozan hahaha
[Vrh] Go down
euzebio

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 8:54 am

Ali gospodine Yogi, u krugu od 100 kilometara se nalazi i Murter!!!!!!!!!
Znate šta prijatelji forumaši ako vas smijem tako nazvati: Yogi je najjači. Da ga nema trebalo bi ga izmisliti. Ako se ikada vidimo častim pićem. Sve zijade nategnute i gotovo, možeš dubiti na glavi ali sve su natezače. Blago Baritonu, on je jedini prošao kod Yogija. Je li tu bilo kakvih prijateljskih veza i popuštanja? Ono "kume ja tebi ti meni" i tako to?
[Vrh] Go down
pele

pele

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 8:57 am

Koliko je puta spomenuo, doće opet zima ,hahaha ,a koliko prođe njemu ljeta i zima,haha ni makac.
[Vrh] Go down
YOGI

YOGI

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:03 am

Nije moguće da vi sami ne ćujete te nategnute zijade.U stvari ja sam u kurcu kako ćete ih ćut kad ste krivo ućeni stvarno sam blesav ja iden vama objašnjavat šta je nategnuta zijada.Vi to ne možete znat jer ste se odgojili na takvim i neznate za druge.
[Vrh] Go down
pele

pele

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:05 am

Zato stavi svoga da znaš koliko mi znamo hahaha.
[Vrh] Go down
vrca

Broj postova : 479

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:07 am

Ciju,miju.Al ne nastavlja,al zato ni nepiva.....hahaha.
[Vrh] Go down
vrca

Broj postova : 479

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:22 am

YOGI je napisao/la:
Nije moguće da vi sami ne ćujete te nategnute zijade.U stvari ja sam u kurcu kako ćete ih ćut kad ste krivo ućeni stvarno sam blesav ja iden vama objašnjavat šta je nategnuta zijada.Vi to ne možete znat jer ste se odgojili na takvim i neznate za druge.
Evo sad san tek ovo procita,pa se moran malo nadovezat.Svaka cast gosp.prof Individua sta znate pripoznat nategnutu,grezu,itd ziju,al mi nije jasno kako to vase par ekselance uho nemoze pripoznat malu zerbicu i falso pivanje kod pojedinih tica.Tići koji otpivaju 20-30 dobrih zija,s taktom ipo pletiva su odlicni za vas,al nemogu virovat da necujete jos onih 20-30 malih žerbica di se tić kako vi volite reć igra.Meni je to isto ka kad krava da 20l mlika pa prolije nogon sve.Evo posto san ja tićar od dva petka zamolio bi vas da mi to malo prokomemtirate.Naućite me nesto molim vas.....Profesore smilujte se,udilite malo providnosti ovom pocetniku od dva petka u tićarstvu...
[Vrh] Go down
pele

pele

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:31 am

Emoj vrca kako će on to ćut kada su murterani imali toga ohoho( mali zija) pa se čovik ne obazire na takvo nešto, to ti je njemu normalno ,a oni šta to ćuju oni su guvaši HAHAHAHA
[Vrh] Go down
bošket

bošket

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Emptysri kol 10, 2011 9:35 am

Grdelini kistanjci su preslušavani i neki lovljeni (kome su se svidili),još krajem

osamdesetih.Zadnji put (kad sam ja bio),nekih dva mjeseca prije balvana,sa

prijateljima Ivom Puizinom i Gigom ,još uvik se moga cut poneki ocak na

neodređena pletiva.Ti su ocaci ostali i posli rata,međutim,na poziciji od Kistanja

prema,mislim,jugoistoku,nalazi se manastir,i na toj relaciji su bili ocaci sa

savršenim stakatim pletivima i boljim zijadama.To je bilo krajem osamdesetih.

Htio sam kazat da se u Kistanje slušalo i uzgajalo prije rata na našu žalost.[/quote]

Kistanje ,bolje rečeno Bukovica imala je kvalitete koliko hoćeš.Ali ponešto ranije nego vi spominjete.Preslušao sam je uzduž i poprijeko,ali krajem sedamdesetih,pa do polovine osamdesetih.Nakon toga" arija".Uz jedan izuzetak. 1. 05.90.u jednom selu u pravcu Knina čuo sam jednog kojeg ubrajam u top 5.
[Vrh] Go down
Sponsored content

PostajNaslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.   Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše. - Page 10 Empty

[Vrh] Go down

Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše.
[Vrh] 
Stranica 10 / 38.Go to page : Previous  1 ... 6 ... 9, 10, 11 ... 24 ... 38  Next
 Similar topics
-
»  Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše
» Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše