| Free Forum BATUDA Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj |
|
| STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
+16angjello Grga Zlatoper malinois KOBAC Moćun vrca DOMENICO ivica Škuri tić lord189 YOGI bošket frzelin F I N K O GRANDE kain 20 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
F I N K O
Broj postova : 393 Points : 400 Join date : 17.01.2011 Age : 53 Lokacija : Komiža
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet oľu 31, 2011 8:07 am | |
| 1.brud apupon znaći da mu je krma potonila radi tereta,a aprovon da mu je prova puno pod more. A ovo 2. je ribarska roba,kad se baca mriža. Prije su se upotrebljavale te kunke(ne znan ni ja šta je)a posli baluni od pluta stisnuti mrežom. Kavicol je početak trate,ilitiga mreže za plavu ribu. Kunka bi po valovima(velu more) tonula(pikovala),pa bi uvila arganel(vrsta konopa)pukla i riba bi utekla.Balun,ako bi se zavio,isto tako bi se i odvio. Ovo 3. Kad naprtiš mula drvima,ako je nagnut na jednu stranu,staviš stinu na drugu stranu samara,pa će se ispravit. | |
| | | F I N K O
Broj postova : 393 Points : 400 Join date : 17.01.2011 Age : 53 Lokacija : Komiža
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet oľu 31, 2011 8:31 am | |
| Evo još par,vjerovatno su i stari spličani neke riči od ovih deperali. biti ( o čovjeku ) bit cinciri minciri bit cvil bit kojejoson bit superb bit invidijuž bit kurajuž bit interešuž bit bravuruž bit malicijuž bit vicijuž bit guluž bit špaventuž bit abencijuž bit kurjuž bit na svardal bit kakomudrogo bit na svoju ruku bit alavija bit na provu bit covik bit žena bit ol ještra bit ol rajuni/rajunuž bit ol rici bit štuf svuga mesa bit ni simo ni tamo bit pratik bit malpratik bit inventuž bit flatuš bit škadent(o zemlji) bit na dežmežu bit pastuž Ovo su riči iz komiškoga rječnika Joška Božanića.Ovaj rad nastavak je publiciranja Komiškog dikcionara, rječnika govora Komiže na otoku Visu, a okuplja leksik pod slovom B. Rad obuhvaća ukupno 1191 glosu što je indikator iznimnog leksičkog bogatstva ovog govora. U odnosu na leksik objavljen pod slovom A (472 glose od kojih je samo 9 idioglotskog podrijetla), među glosama pod slovom B ima blizu 30% idiglotskog leksika što je, pretpostavljamo i prosjek za čitav Dikcionar. Ta činjenica sociolingvistički je podatak koji predstavlja izazov za dijalektološka i etnološka komparativna istraživanja jadranskog jezičnog i kulturnog prostora odrđenog prožimanjem različitih kultura i jezika među kojima je romanski utjecaj najvažniji ne samo onaj sa zapadne strane Jadrana već i onaj istočnojadranski autohtoni jezični supstrat baštinjen i sačuvan u govorima insularnog istočnojadranskog prostora do danas. Leksičko istraživanje na kojemu se temelji ovaj rad obuhvatilo je sva područja života, a najdetaljnije i najsustavnije istražen je leksik na području maritimne djelatnosti koja je temelj egzistencije Komiže kroz stoljeća. To je i razlog što je taj segment leksika ovdje iznimno bogat ne samo broje glosa već i frazeologijom i stilističkom nijansama u kojima se realizira konotativna vrijednost pojedinih glosa
| |
| | | bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet tra 01, 2011 8:00 am | |
| Probat ću pogodit nešto...
bit superb nadmoćan
individujuž individualac?
kurajuž hrabar
interešuž samo gledat korist za sebe
bravuruž spretan
bit na svoju ruku čudak
bit čovik pošten,od riči
bit ol riči držat se obečanja
bit štuf svuga mesa nemat volje za išta
ni simo ni tamo nemat svoj stav
pratik radnik
malpratik neradnik
inventuž domišljat
Nadam se da sam štogod pogodija.Ovo ostalo ne znam.
| |
| | | F I N K O
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet tra 01, 2011 10:35 am | |
| Ovako Bošket bit superb-ohol bit invidijuž-zavidan bit kurajuž-hrabar -Točno bit interešuž-škrt -i to se more reč da je točno bit bravuruž-bravurozan -i to bit na svoju ruku-osobenjak.svojeglav -točno bit čovik-moralan.odgovoran -točno bit ol rici-dosljedan bit štuf svuga mesa-debela osoba bit ni simo ni tamo-nedefiniran,nepredvidljiv -more se reč bit pratik-vješt bit malpratik-nevješt bit inventuž-inventivan -točno Ostalo ću privest sutra,sad je kasno .
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet tra 01, 2011 8:49 pm | |
| |
| | | Moćun
Broj postova : 977 Points : 1017 Join date : 09.02.2011 Age : 56 Lokacija : Dalmazia
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet tra 01, 2011 11:42 pm | |
|
Bog !!!
Svaka vam čast za ovo malo" lingvistike !!!!!
Živili izvorni govori i dijalekti - bogatstvo svakoga kraja !!!
Ne kumpati !!! Salu2
| |
| | | YOGI
Broj postova : 1061 Points : 1081 Join date : 12.01.2011 Age : 60 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub tra 02, 2011 4:31 am | |
| Bravo finko ja sam braćanin ali sam radija dosta vrimena na visu,ja sam ALAVIJA. | |
| | | F I N K O
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub tra 02, 2011 7:31 am | |
| Yogi znan da nisi ARJOV,reka mi je jedan komižanin koji te zna ! | |
| | | F I N K O
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub tra 02, 2011 7:49 am | |
| Evo prijevoda: bit cinciriminciri-probirljiv cvil-tankoćutan kojejoson-hvalisav superb-ohol invidijuž-zavidan kurajuž-hrabar interešuž-škrt bravuruž-bravurozan malicijuž-zloban vicijuž-sklon igri,djetinjast guluž-sklon dobrom zalogaju špaventuž-plašljiv abencijuž-ambiciozan kurjuž-radoznao na svardal-smušen,lud kakomudrogo-u svakom pogledu loše na svoju ruku-osobenjak,svojeglav alavija-dobar na provu-lud covik-moralan,odgovoran(inače se u kž čovik kaže cijadin) ol ještra-raspoložen rajunuž-pametan ol rici-dosljedan štuf svuga mesa-debela osoba ni simo ni tamo-nepredvidljiv pratik-vješt malpratik-nevješt inventuž-inventivan flatuš-koji izaziva proljev škadent(o zemlji)-mršav,oskudan na dežmežu-koji nije pun pastuž-koji se dade dobro miješati(npr.tijesto ili cimenat) | |
| | | bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub tra 02, 2011 10:17 am | |
| Evo vam par lakših.
kolovaja- jo lipe riči puna su je justa
palamudit
bikar
komeštibili
paštroć
batelant | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto tra 05, 2011 8:13 am | |
| kolovaja - pusti me proc
palamudit -filozofirat
bikar -mesar
komeštibili - razna roba za kupovat,proizvodi
paštroc - samlit,zgnjecit
batelant - lucki radnik |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto tra 05, 2011 8:47 am | |
| Paštroć - loše izmiješano svega i svačega | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 12:59 am | |
| adatat
bačir
cancarele
bagav
cotogobo
afilo | |
| | | KOBAC
Broj postova : 249 Points : 272 Join date : 03.03.2011
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 1:08 am | |
| Dobar si bošket,mora biti da si splitsko dijete kad vadiš ove nepoznate rječi ko iz rukava. Svaka čast | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 1:23 am | |
| - KOBAC je napisao/la:
- Dobar si bošket,mora biti da si splitsko dijete kad vadiš ove nepoznate rječi ko iz rukava.
Svaka čast Mislio sam da je to i više nego očito.A i lokacija..... | |
| | | malinois
Broj postova : 5 Points : 5 Join date : 14.01.2011 Age : 53 Lokacija : Klek
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 4:58 am | |
| - KOBAC je napisao/la:
- Dobar si bošket,mora biti da si splitsko dijete kad vadiš ove nepoznate rječi ko iz rukava.
Svaka čast Splitsko dite !!!! Prijatelju moj ,BOŠKET JE VLAJ PRIPRAVNIK | |
| | | F I N K O
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 7:22 am | |
| adatat-namistit cancarele-manistra od jaja jesan pogodio ova dva,ne znan ??? | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 7:27 am | |
| ha ha
coto gobo
bagav
ali triba prevod |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 8:50 am | |
| - F I N K O je napisao/la:
- adatat-namistit
cancarele-manistra od jaja jesan pogodio ova dva,ne znan ??? Pogodija! | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 8:53 am | |
| - bariton je napisao/la:
- ha ha
coto gobo
bagav
ali triba prevod Triba reć radi oni ća ne znadu. cotogobo je šepava i grbava osoba bagav je osoba sa nekom očitom tjelesnom manom ,najčešće ruka Ka tić sa slomivenim krilom
Zadnja promjena: bošket; sri tra 06, 2011 8:57 am; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sri tra 06, 2011 8:55 am | |
| A šta je sa afilo bačir | |
| | | Gost Gost
| | | | vrca
Broj postova : 479 Points : 514 Join date : 03.02.2011 Age : 43 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet tra 07, 2011 2:35 am | |
| Onda vi glatki afilate zije,a Baritone? | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet tra 07, 2011 2:54 am | |
| Nije nego kad puno pizde dobiju bombiz ,pa im izađe bačir! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet tra 07, 2011 2:56 am | |
| Slušajte ovu štoriju.
Jedan moj veliki prijatej je jedan put iša na livadu malo uzgajat.Omar da van recen da je to bilo u stara vrimena,da me ne bi prozivali. Kako je tu bila nika stara kasarna i vojni poligon,bilo je bunkeri,rovi,buži i ko zna cega,ali kako je bilo zapušceno,trava je naresla i sve pokrila. Kad su sve lipo namistili,lipo je i letilo pa su guštali.Ali jedan lipi mladac se nije tija uzgojit di triba,ispod grane,nego je odlucija poletit pedeset metri daje. Kako je moj veliki prijatej bija puno žvelt covik,dase u puni šprint za mlacon.I šta se dogodilo,u trku je zapeja za bovan i na glavu,pjombo,bez kosti,uletija drito u stojeci rov.Naj boje od svega je,da kad je upa,vika je:"meni je dobro,držte mlaca".Sad cu van rec kako mu je dobro:glava doli,noge viru gori,jer kako je moj prijatej basetan,cili je upa unutra i samo su mu polplati virili,a ti rov je uzak tako da se nemoš pomaknit,a kamo li izvuc,nego stoj di jesi. Tako van je to bilo,a ja virujen da bi moj prijatej još uvik bija u rovu da ga nisu uvatili za noge i izvukli. Da je bija sam bija bi najeba. Ovo van je živa istina,rizle me dopale ako lažen. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
| |
| | | | STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|