| Free Forum BATUDA Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj |
|
| STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
+16angjello Grga Zlatoper malinois KOBAC Moćun vrca DOMENICO ivica Škuri tić lord189 YOGI bošket frzelin F I N K O GRANDE kain 20 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:07 am | |
| Eto ljudi,svitu moj dragi,palo mi je na pamet, koliko lipih starih riči polako izumire,više se ne koriste,padaju u zaborav. Ja se sitin tih rici šta su mi koristili baba i dida,malo manje otac i mater,a ja, tu i tamo mi koja utece.E pa ta koja mi utece,sad cu je ovde napisat da mi je naoko. Isto tako,ako je u ijednome gradu bilo cakuli,dišpeta,funcutarija,finti,zajeba,furbarija,šporkarija,špirita onda je to ovi ludi grad,pa zašto o tome ne bi pisali oni koji o tome nešto znaju i oni koje to zanima. A sve ovo mi je palo napamet,jer sam malo prije maloj viknija da obuce CAVATE. Odakle mi je ta ric izletila,nemam pojma,baba mi je (92 g.)prije misec dan spomenila tu ric,pa evo i ja. CAVATE - šlape,papuce Ako se sitite pišite,da se ne ZAUDOBI (zaboravi),rekli bi naši stari. |
| | | kain
Broj postova : 185 Points : 200 Join date : 12.01.2011 Age : 58 Lokacija : HRBiH
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:28 am | |
| Pendžer - Prozor Basamak - Stepenica Mutvek - Ostava Ganjak - Hodnik Kredenac - Vitrina To su riječi koje sam ja čuo u Splitu. P.S. Neki bosanci radili na baušteli,pa sam slučajno čuo | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:30 am | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:43 am | |
| Ovako bi išlo
Pendžer -ponistra
Basamak- skala
Mutvek-
Ganjak-
Kredenca - vrsta ormara,vitrina
Ako ko zna ova dva neka upiše,ja nikad cuja. |
| | | GRANDE
Broj postova : 533 Points : 559 Join date : 09.01.2011 Age : 55 Lokacija : SPLIT-STP VAŠA ODLIČNA ZA MENE SRENJA.....
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:47 am | |
| ponistra- prozor
skale- stepenice
špaiza- ostava
simo- amo koltrina- zavjesa
tavaja- stolnjak
katriga-stolica
| |
| | | F I N K O
Broj postova : 393 Points : 400 Join date : 17.01.2011 Age : 53 Lokacija : Komiža
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 8:48 am | |
| | |
| | | frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 9:09 am | |
| Mora sam i ja koju udrit dobra tema.
Artišta-zanatlija Ganač-kuka goluz-sladokusac Laprdat-pričat Barufa-tučnjava makinja-stroj buža-rupa
neznam za ovu:Iđem-gren-idem... | |
| | | bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 10:59 am | |
| - bariton je napisao/la:
- Ovako bi išlo
Pendžer -ponistra
Basamak- skala
Mutvek-
Ganjak-
Kredenca - vrsta ormara,vitrina
Ako ko zna ova dva neka upiše,ja nikad cuja. mutvek ostava teza ganjak hodnik koridur | |
| | | F I N K O
Broj postova : 393 Points : 400 Join date : 17.01.2011 Age : 53 Lokacija : Komiža
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 6:19 pm | |
| egzibicionista-kurcistrašilo meduza-pizdacina list(riba)-pizdunpokrivac ovo je po kž,ali eto... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO sub oľu 19, 2011 7:11 pm | |
| Evo jedna istinita splitska želanurska u doba kad je želanda bila puno popularna.Družina želandura dogovorila se za poc u želandu na pošt u Ramljane.Moran odma kazat da je ti pošt bija jedan od najbojih koridura za let.Dogovor je bija u pet uri,jer se tija uvatit prvi let koji je u ta stara doba bija najvažniji. Svi su se skupili,gradele,demejana vina,spiza,pribor,još je samo tribalo skupit zadnjega od družine,a nama najvažnijega i najvecega (ne rastom)ticara među njima šjor L. A on je ti dan bija najvažniji jer je nosija paket recami i ceka ih je ispid kuce sa punin fagoton.Šoma de la šoma,došli su auton i po njega,ukrcali se,zajebancija na visini,a kako ce i bit kad družina ide u želandu. Do Ramljani ima i vozit,barenko 45 minuti,a kad su došli,lipa zora od burina,taman da ce rasvanit,jutro za poželit,kad šok,dežgracjun,dok su ukrcavali šjor L. u auto,namištali se i prikrcavali,paket sa recamima je osta kraj auta,ispri kuce.Koje je to bilo bogavanje,naravno da su šjor L. svi bili krivi osim njega samoga. I onda brzo nazad u Spilt po paket,srica da je šjor L.pravi ticar,pa mu je fagot bija vezan špagon da se ne može otvorit,a kako je Split bija pun pantagani i macak,uspili su izvrnit fagot sa ticima,ali ništa zla nije bilo,osim šta se prolila voda. Na kraju je opet sve dobro završilo,meso se ispeklo i vino se popilo,samo se ne mogu sitit kako je šjor L. uspija dobit slobodan dan u sri želande,kad mu je gazda bija veci želandur od njega.Ili je bija 18.10.Sv Luka zaštitnik želande ili je more bit gazda bija s njin.
pošt - mjesto događanja,"uzgajanja" koridur-prolaz,pravac paket-komplet recami,recimo,tri grdelina,tri vrduna,dva faganela itd. fagot-borša,torba za nosit recame,obicno zelene boje. in šoma de la šoma-da zakljucim,na kraju dežgracija-nesrica špag-konop,kurdila pantagana-veliki miš,pacov,na splitskoj matejušci su u svoje vrime bili najveci na svitu.
Ovo je bila prica iz starih vrimena,tako da se nadam da mi moderatori nece zamirit,jer zakon je zakon. |
| | | bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 10:20 am | |
| A bit će bila nedija.
Evo još par riči i izraza vezane uz tiće i želandu
Špulina,buština - komadić koromača na koji se utakne baketina
baketun - velika baketina (kad se lovilo na vodu)
finta - balsamirani tić koji se stavlja na bošket
temperin-oštri nožić za oštrit vrje
dolaze ka po vaju - dolaze u niskom letu
nesmu tradit - nesmu stat pivat
rečami - mamci
da bi bili dobri rečami grdelini moraju tuć batude,vrduni strilat i zvat ,a faganeli cenit
stat u falšo - kad tić sleti na bošket a nije sia na baketinu
volta,voltavat- tiće dizat s poda i usmjeravat na moj nick
baketa-štapić na kojem tić stoji u čibi
manjadura-posudica u koju se stavlja hrana u čibu
bičerin o dekoti - stari tičari su za vodu dosta koristili bočice od lijekova
švora - škuri grdelin saširokim crnim dijelom na glavi
bilać - upravo obratno
vrdun modruj - blido sivi
žutuj,žufran - izrazito žuti
vrdun o masline-tamnozelenih kostiju
pašaj - mjesto preleta koridur
barati se --kad takne baketinu i uteče
itd...
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 11:01 am | |
| Opa,evala ti bošket,ma da mi je samo znat koji si.
bota bota -udarci,jedan za drugim,kad grdelin tuce batude neprestano
tradit -kad recami prestanu pivat,a leti mu povrj glave.loš recam.
evala ti -bravo,odobravanje,dobro ucinjeno
evala -pozdrav,uvažavanje
inšempjan-poludija,iša na kvasinu |
| | | kain
Broj postova : 185 Points : 200 Join date : 12.01.2011 Age : 58 Lokacija : HRBiH
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 12:05 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 7:49 pm | |
| - kain je napisao/la:
- Pila naopako = Bariton = Koce
P.S. Mala šala - šala mala Dobar Vuče šegac - pila, evo još malo riči koje mogu bit ticarske,a i ne moraju,kako ko shvati: lišo - ravno,glatko šesno - lipo,skladno grezo - grubo,ružno grišpan - zgužvan revat - njakat ruzina - hrđa i malo o ljudima: inbrojun - varalica fločun - daje lažna obecanja furbast - lukav đeloz - ljubomoran dišpetož - prkos,inatiti se falš - umjetan,lažan |
| | | YOGI
Broj postova : 1061 Points : 1081 Join date : 12.01.2011 Age : 60 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 9:13 pm | |
| Ja mislim da ovi bošket je splićanin ali mora imat neke veze sa bračom. | |
| | | lord189
Broj postova : 433 Points : 451 Join date : 21.02.2011 Age : 31 Lokacija : solin
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned oľu 20, 2011 9:16 pm | |
| otaman-kauč
kanavaca-krpa
makaze-škare
škure-grilje | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 2:14 am | |
| Evo još par rici sa foruma
porebambija - poludija,malo maka
rumbat - razbit,provalit
od kolpa - odjedanput,bez prekida
salamun - puno pametan,razborit,mislim da je Salamun bija jedan pametni kralj,ako se ne varam. |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 2:33 am | |
| | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 2:39 am | |
| - lord189 je napisao/la:
- otaman-kauč
kanavaca-krpa
makaze-škare
škure-grilje Ovdje jedan mali ispravak. Škure i grilje nisu isto.Škure su iz komada i nemaju na sebi one otvore.One sa otvorima su grilje. | |
| | | lord189
Broj postova : 433 Points : 451 Join date : 21.02.2011 Age : 31 Lokacija : solin
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 3:11 am | |
| | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 3:41 am | |
| Evo vam par riči iz kužine.Malo tko će ih sve znat.Ajde probajte.
štrukapatata botija
portaovo aleroj
pašabrod bruštulin
lazanjur buletin
mažilin pršura
gvantjera kogoma
kavatap macola
bronzin komon
dosta za danas
nastavlja se....
| |
| | | Škuri tić
Broj postova : 203 Points : 204 Join date : 03.03.2011
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon oľu 21, 2011 3:50 am | |
| asti ga-vidi ga banak-klupa idit-ljutit batuda-udarac, preneseno: dobra i efektna izreka(za ticare glavna ric) kantat-pjevat ređipet -grudnjak pjat-tanjur skula - škola toč -umak itat-bacat vera -vjenčani prsten dota-miraz đelozija-ljubomora buža-rupa balat-plesat Evo da i ja malo dodan nasih rici! | |
| | | bošket
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto oľu 22, 2011 3:07 am | |
| Ajmo splićani i dalmatinci probajte privest one riči navrj ovega. Siguran sam da ih nećete sve znat. Ako ne budete znali ja ću vam pomoć.
Dovidova | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto oľu 22, 2011 3:17 am | |
| Slušajte ovo,
negdi je šjor bošket spomenija bošket na krovu auta,pa sam se sitija istinite price
U neka dobra stara prošla vrimena družina se spremala 01.08. poci uzgajati.Kako u to doba svane puno rano,a i veliki je zvizdan ,a i daleko se išlo,dogovor je bija u 2.00 h. Kako su na sve mislili,ubrali su dan prije veliki bošket jer na mistu uzgoja nije bilo šta za ubrat,i vezali ga na krov od auta na nosac. Kad su došli skoro blizu,vec se rasvanilo,kad patrola na cesti zaustavi družinu. Dali oni dokumente,ovi gledaju dokumente,a sve priko oka gledaju gustu zelenu granu na krovu. I jedan od njih,onako kurjožast pita; "A šta ce vam ta grana na krovu auta" Jedan od družine (Gige)odgovara; "Šjor milicajac,mi van idemo daleko,a znate li vi koji zvizdan tuce u podne,ovo nam je za ladovinu,manje je vruce u auto." Milicajac gleda njega,gleda granu,pa opet njega pa odgovori; Pametno momci,pametno.
Ja virujen,da Gige nikad tako ne bi odgovorija šjor milicajcu, da na zanji sic di je sidija, nije bila demejana biloga,a on je bija žedan,a judi moji,lito je,neka su bila dva bota ujutro.
Ovo van je živa istina,rizle me dopale ako lažen.
zvizdan - vrucina,sparina kurjožast - radoznao bot - sat,ura po bota - 12 30h, bot ipo - 1 30 h dva bota - 2 00 h
|
| | | lord189
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto oľu 22, 2011 3:56 am | |
| | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
| |
| | | | STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|