| Free Forum BATUDA Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj |
|
| STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
+16angjello Grga Zlatoper malinois KOBAC Moćun vrca DOMENICO ivica Škuri tić lord189 YOGI bošket frzelin F I N K O GRANDE kain 20 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Grga Zlatoper
Broj postova : 120 Points : 122 Join date : 27.01.2011 Age : 61 Lokacija : Split
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 7:53 am | |
| kvaritone biće toga još,ne brini | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 9:05 am | |
| - Grga Zlatoper je napisao/la:
- kvaritone biće toga još,ne brini
Vidija san Teja vrduna kako pece srdele, u slobodnu. |
| | | Grga Zlatoper
Broj postova : 120 Points : 122 Join date : 27.01.2011 Age : 61 Lokacija : Split
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 5:13 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 5:26 pm | |
| |
| | | Grga Zlatoper
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 5:34 pm | |
| faca - lice, veliki kamen faganel - vrsta ptice pjevice fajerica - upaljač falit - pogriješit falit - nedostajati falit - hvalit falšo - umjetno, lažno fatigat - radit fatureta - privatni posao fanag - blato fažol - grah feral - fenjer ferata (verata) - željeznica feratjer - željezničar fermati se - zaustaviti se fešta - proslava, veselje feta - kriška fetica - kriškica fetivi - pravi, izvorni fibra - temperatura (kod bolesti) figurati - lijepo izgledati, kao slika figurožast - ljepuškast, naočit filanca - financijska policija finalmente - konačno fineštrin - prozorčić (obično na kabini broda) finta - izmišljotina, izlika, nešto lažno, trik fiščot - zviždaljka fiščat - zviždat fišo - ravno, netremice (gledati), tik do fjaba - priča, bajka fjaka - Božji dar za Dalmatince, izraz za stanje duha i tijela, kad se čovjeku nemili ni raditi, ni misliti fjera - blagdan i sajam fjok - vrpca (mašna) fjoret - ukrasni način pjevanja, pomalo eksibicionistički fjorin - austrijski novac (do 1918.) fjuba - kopča za kaiš, ukosnica fločun - lažov,prevarant, čovjek koji obečaje, a ne napravi fločavat - lažno obečavat fonderija - topionica, talionica fondo - dno, ispod, dole forca - snaga, sila forketa - ukosnica fortifikat - utvrdit, pojačat fortunal - olujni vjetar na moru foša - jarak, kanal za odvod vode fotan - iznerviran, ljut frajat - rasipat, lumpovati franak - slobodan franja - špekula od kamena ili stakla fregat - prati četkom frigat - pržit u tavi friga mi se - fraza: nije me briga friško - svježe fritula - vrsta dalmatinskog uštipka frnjokula - čvrga frontin - sjenilo na kapi frut - plod frutarija - voće a i neke vrste povrća (plodovi) frutat - ploditi fudra - postava fudrat se - dobro se obući, najesti fugera - kuhalo ili peč na drva, od lima (limene bačve) fumada - iznenadni osjećaj vrućine u tijelu i licu fumar - dimnjak fumat - pušit fundamenat - temelj funeral - pogreb funcut - čovjek spreman na neku prevaru, funcutarija - vidi: furbarija furbarija - lukavstvo, prevara furbast - lukav, varljiv furešt - stranac furija - bijes, naglost fustuma - gnojna oteklina fuštanj - flanel fuzbal - nogomet fabrikat - podvaliti faculet - rubčić Fajn Isus ! - Hvaljen Isus! (pozdrav) fameja - obitelj fanat - organ suda koji plijeni imovinu fešteđat - slaviti fata! - povik kod dobijanja glavnog zgoditka fila - red za kupovinu frančežina - vrsta kape friškina - miris ribe s ribarnice | |
| | | Grga Zlatoper
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO čet svi 05, 2011 7:28 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet svi 06, 2011 1:42 am | |
| Bravo GRGA,
ovo su pravi autori ove teme:stare splitske riči,funcutarije i sve ostalo.
Šantov dvor
sve će mo ovo polako opisat,ali najprvo o svetomu Duji koji se bliži.
Ovu sam pricu izvadija iz knijge "Smij i suze starega Splita" od Ivana Ivka Kovačića.
SUDAMNJA OL' FJERA SVETEGA DUJE (1906)
Sudamnja,oliti van fjera svetega Duje,spliskega sveca,slavi se svake godine na 7.maja.Sveti Duje biskup je pokrovitej Splita i zašćitnik,ka ča jema grad Šibenik svetega Jakova,Trogir svetega Ivana itd. U žežin Sudamnje počela bi fešta na malo i veliko.Po ciloj rivi gorili bidu bengali ,pucale maškule,rokete i svirala mužika koja je zabavjala svit do kasna,a cili grad bi narešen i inbandjeran.Kako grad,tako i Riva,a najskoli Pazar,napunili bidu se fureštiman,a najvišje Vlajiman.Nike šalčine spliske govoridu - da je sveti duje višje vlaški ven spliski,jer se Splićani ne mičedu iz Splita,ven samo furešti kad dojdu pomolit se i da po Pazaru i Rivi čakod kupidu za svoja poja i svoje kuće - ka da i zaigraju vlaško kolo na Štandarcu i tunbulu na Rivu. Još prin Sudamnje za deset-petnajst dan u gradu bi se vidilo da je fjera blizu.Meju prviman bi počele dolazit vedute,panorame i razni ringešpili,jer oni koji prvi dojde uvati bi boji požicjun pa na Sudamnju i boje proša.
Ovo je samo uvod u pricu ili prvi dil.
Zadnja promjena: bariton; pet svi 06, 2011 8:06 am; ukupno mijenjano 1 put. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pet svi 06, 2011 8:04 am | |
| SUDAMNJA OL' FJERA SVETEGA DUJE (1906)
Ivan Kovačić
Najvažniji događaj Sudamnje je presesun.Presesun je bi dug zar kilometar i u njen su bile sve bratovšćine,študjenti muški i ženski skul,pa "ćere Marijine",trećoredci,kompanija soldati i arefužo Splićani,Vlaji i Bračani. U presesun je bila i mužika.Sudamnja je bila ka niki sinjal ol' štajuna, jer su se ti dan prvi put stavjali strijači i kanotjere,a ženskadija bi se traveštili u litnje tanke vešte sa kratkim rukaviman. Ujutro posli presesuna dove me otac do bankine o' mora da mi kupi pet drveni balotic,a za sebe čivire,vile i grabje za srpavanje trave. Kad nas je Vlaj vidi da gledamo njegove izložene stvari,omar je deboto sve na dušak reka: - Lula,kamiša,drveni pinjura,kašika,češaja,grabalja,vila,štapova,noža, sikira,kjuča,balota,kjučanica..... - Dosta,dosta! - učini mu moj otac rukon mot,jer mu je u plućiman ponestalo arje a sve ni ni izreka.I,kako reka,kupi mi otac pet balotic a sebi čivire,grabje i vile i jednu drvenu pladnjaču za rizanje mesa, a onda me odve pod jednu tendu ispri pujiški brodi i kupija me svirak, pivca s pituranon crjenon krošton.Koja samo srića,zadovojstvo, radost - puvat u pivca:kukurikuu! kukurikuu! - učini san nikoliko puti izasebice da bi mi se glas pope na visoko,jer za Sudamnju svako dite dobiva svirak,bilo da mu ga kupidu roditeji,ol' ga primi na dar od susidi.
Zadnja promjena: bariton; ned svi 08, 2011 1:06 am; ukupno mijenjano 1 put. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned svi 08, 2011 1:04 am | |
Ivan Kovačić
Za Sudamnju su dolazili i razni obrtnici i trgovci i izlagali svoju robu na prodaju.Kranjkinje su donosile svoju robu u komadima,ka plete đenpere i macete preje,dočin kotun su prodavali na metre.One su znale ne samo za Sudamnju ven i priko ostalog vrimena odit od kuće do kuće od dvora do dvora i prodavat svoju robu,jer njijov dućan bi je na kostiman, ka spužu kuća,pa kuntente i one i kupci. Ričani i Gorjani donosili su drvenu robu,ka recimo bačve,kace,vinotoke žbanje,sprte,ceste,sita i rešeta i svakovrsne maštile za robu i pranje. Drugi niki donosili bi svece o 'đeša i ostalo za kužinu i kuću,a naši Vlaji još lopiž,teć,pitari - sve dobro za kuću - od pečene zemje crjenice - a onda još samari,arari,kosiri,dipal i ostali pošpetic,ka ča su kolorani ščapići i ostalo.Lule ,teće i lopiže ka i balote držali bi u arare,ol' bi ji prostrli na svoj kapot,a bilo je balot na stotine,koje oni dilaju priko zime grijuć se uz oganj. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned svi 08, 2011 7:20 am | |
Ivan Kovačić
Judi škojari ka i Vlaji dolazili su u Split u jata.Jedni su dolazili kupovat drugi prodavat,jer se po Rivi i po Pazaru moglo kupit svega ča ti srce zaželi.Jedino se tega dana ni prodavalo blago velega zuba,ven blago sitna zuba,ka ča su jančići,kozlići,po koji pulastar i praščići. Mi mulci najvišje smo kupovali svirke,balote i širene,a od rane bi jili tepli kolač,a najveći gušt je bi'- Vlaju ukrest balotu. Jo, da ste samo čuli kako je spliska sudamnja zvižđala!Študjenti bi se skupjali u klape i svirkiman i širenan činili šerenade - za ne reć mačje derače - da si ji gušta slušat.Stariji, nervožasti svit,kad bi ji čuli kako gredu šerenadon,odili bidu u kraj,a študjenti,oduvik vrazi veliki,krenuli bidu svirketanjon za njiman i guštali kako se stari svit jidi. U Splitu je bija običaj da stariji svit,judi i žene,dolazidu na Rivu dva puta na godinu,i to na Poklade i na Sudamnju - da vidu novitadi - i tako dobiju matrijala za ćakule priko cile godine. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto svi 10, 2011 3:53 am | |
Ivan Kovačić
Al ne vaja se jidit - Sudamnja je jedan put na godinu! - Dobija je tunbulu jadan Bračanin! - čuje se glas iz svita. - Jopet Bračanin! - jidi se jedan na Bračane,jer Bračani ka za dešpet Splićaniman i Vlajiman,deboto svake godine, dobiju cinkvinu ol' tunbulu,ol' jedno i drugo. - Nu, odnija đava i Bračane! - prokune i' jedan Vlaj. - Odnija ti cilu Vlašku! - ozove se jedna Braška kojon ni naresla dlaka na jeziku. Posli svršetka tunbule zartpala se vaneza sama po sebi i nastavila se šetnja gori-doli - uz svirketanja.Svira san i ja iz svog pivca,i evo me jopet na Rivu.Kako san jur spomeni,svirki i širene paraju uši,ne samo starin nervožastin ,ven i mladima,jer jema oko bankine o' mora vike i dreke od Vlajov i mulac koji Vlaju ukredu koju balotu,pa ji Vlaj nagoni i dok on trče za jednin,drugon je portofranko,da mu na kraju ispade još i gore. Oni bojestojeći kupuju svojoj dici balun na konac.Druga dica su đeloža i nimadu mira sve dok jin ga ne razbijedu iz laštika,a kad ga pogodu i razbiju,čuješ di zaviču: jepla đilda!Zato na Sudamnju po Rivi bude smija i plača o' dice,a i Vlaj bi zna koga bonbizat zaraj balot,pa i odotamo cika,vika,plač,da je konfužjun još veći. Al ne vaja se jidit,takva ti je spliska Sudamnja |
| | | Grga Zlatoper
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO uto svi 10, 2011 6:22 pm | |
| gabina - kabina gabula - nevolja, problem galetini - suhi keksi ganac - klin; preneseno: huncut ganač - kuka garbun - ugljen gargaše - alatka za češljane vune gariful - karanfil gaštapan (gaštrapan) - žohar gavunčić - mala ribica, gavun gete - visoke cipele gingat se - ljuljat se glavinuša - vrsta stolnog grožđa crnoga glenda - šala glogočanje - glogot gnjat - zglob na nozi (skočni) gnjila - glina, trula (razlika u naglasku) gnjojar - koji skuplja gnjoj gobo - grbava osoba goluz - lakom, proždrljiv, sladokusan, (npr.ka' ja) gracjožast - dražestan, graciozan grancav - užegao grandeca - veličina granzoli - mekinje gratat - grebat gratakaža - ribež grdelin - vrsta ptice pjevice grčan - grkljan grezo - grubo, ružno grij - grijeh grintav - slabe volje, spreman za svađu griota - šteta grišpan - zgužvan grop - čvor guća - podkošulja, majica gucaj - gutalj gucat - gutati guda - krmača, prasac gujca (guica) - stražnjica gulišnjak - debelo crijevo gurla - cijev za odvod vode sa krova ili preneseno: pijanac gustirna - zdenac vode kišnice, cisterna gušt - užitak guštat - uživat gvaca - podbradak gvančera (gvantjera) - poslužavnik gvante - rukavice gače - hlače gagrice - moljci gajeta - drvena bordica na vesla galanat - uglađen galantjer - trgovac sitnom robom galantomo - kavalir galijoti - pokvarenjaci gambet - vrsta karike za spajanje lanca ganga - družina gangat - zabavljat garbunjer - mornar koji ubacuje ugljen u kotlove garbura - karbit garzun - šegrt glavurda - osoba sa velikom glavom gluv - gluh gonit - tjerat gospe od cukra - umišljeno lijepa djevojka gradele - roštilj grancigula - vrsta morskog raka gre se - ide se griculi - ježuri grub - ružan garbinada jugo-zapadni vjetar olujne snage glenda - šala, dosjetka, vic goma - guma za žvakanje gozd - željezo Gracja Božja - Božja Milost graja - galama grilje - vrsta prozorskih kapaka
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned svi 15, 2011 10:55 pm | |
| Evo jedna štorija Miljenka Smoje iz 1976 godine
DALMATINSKA PISMA
Sad znan,sad san se sitija zašto san se raspiva o tićima.Kako neću kad je sad štađun o želande. A Split van je najstariji i najveći oželandurski centar u zemji. Ritko je i nać Splićanina koji bar u mladosti nije odija u tiće i igra na balun. Za onega koji oće živit u Split veliki je hendikep ne razumit se u ta dva športa. I veliki oželandur,to je isto ka bit veliki likar,veliki umjetnik - to donosi popularnost,ugled i za njin ostaju legende. Baš niki dan sluša san na Rivu diskusiju jedne klape oželanduri.A njijove diskusije uvik,uvik samo se vrtidu,o pismi,notan,koroni,varijacijan, magnetofoniman,žgaravanju,školovanju mladi.Nima za nji drugi temi ni problemi.Da bi čuli pravega pivača,svaki će od nji učinit i pet stotin kilometri ka od šale. A isplati ji se slušat: 'Jo, da ste ga jučer slušali,raskrabili biste se!Ajme judi ča je to bilo? Najpri je iša po note gori,pa onda cilu notu i sta je na koronu pa raspalija. 'A ne govoriš da ti je u zanju žgara? Neš ti pivača koji pjev zavši sa zja zja'. 'Nemoj mi to govorit,jerbo je to bilo u zanju o žešćine.Više nije zna ča će i morete li vi zamislit da se o žešćine bacija na škinu,diga gori noge i onda tako, ležeć,još botu raspalija.Parilo je da će puknit, da će se raspast i ćiba i grdelin'.
Koja lipa prošla vrimena,a forumaši,
sad ću nastavit,ima još |
| | | frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned svi 15, 2011 10:59 pm | |
| Nemoj više molimo te. To je bilo i prošlo toga više nema.... Sada je uzgoj ko više ide u želandu.... | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO ned svi 15, 2011 11:44 pm | |
| U pravu si frigo,nije ovo za te pisano,ovo je samo za one koji znaju kako je
nekad bilo:
DALMATINSKA PISMA (nastavak)
Miljenko Smoje 1976
I onda nastane smij,karanje,svak imitira svoga tića i svaki se u tića pritvori. I parilo je da se to na Rivu spustilo jato grdelini pa onda doletitdu vrduni, faganeli,lugarini,frzelini. I sve zvoni;lilililili,cicicici,li li li ciblin ciblin...... Jedan tičar s marjanski skal jema grdelina za kojega mu dajedu na ruku po miljuna,a on ni čut.Govori da ga ne bi prominija njanci da mu dadu za nj Mišu Kovača i Arsena Dedića skupa. A ko zna koliko bi danas vridija jedan grdelin lipaš kakvi je do pri nikoliko godin bilo na Marjanu. Jedan šofer nikidan je čuja jednoga tamo iza Dubrovnika i omar se sprema ekspedicija koja će sa dva tonobila poć čut toga pivača. Ako ga ne uvatidu,snimit ćedu mu pivanje na magnetofonsku vrpcu i onda će du na to učit mlace. Jema i taki tići koji su rođeni pedagozi,učitelji,ma ke učitelji - profešuri - špecjalisti za odgoj mladi naraštaji. A da van je vidit muzičke skule,institute i klinike za tiće.Magnetofoni s arijan najboji pivači uvik se vrtidu.A ako se, nedaj bože,javi bolest među tićima,to se omar tučedu befeli i zovu telefoni po svitu a kapitani,makinjišti,noštromi - a u zanje godine - i piloti i štuardese nosidu sve dekote iz cilog svita.
Eto forumaši,tako je bilo,a
cudinoxi misle da su oni izmislili ucenje mladi na traku ha ha ha .
ima još....
Zadnja promjena: bariton; pon svi 16, 2011 12:16 am; ukupno mijenjano 1 put. |
| | | frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 12:15 am | |
| Hahahahaha. Sve to triba razumit skužija sam sve. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 12:27 am | |
| Miljenko Smoje
DALMATINSKA PISMA (nastavak)
1976
Jedno je vrime parilo da će ova tradicionalna splitska skula izumrit jer se mladost infetala drugin hobijima,ali sad se jopet masovno vraća da nastavi oželandursku slavu grada. Tonobilima se sad putuje u tiće u Liku,u Bosnu. A jema našega svita, sa službon u unutrašnjosti,čak oficiri i rukovodici,koje su sa čibama i bošketima viđali i oko Beograda,Jubjane ,Skopja.. Znate da me za nji malo straj!Ča će bit ako tamo u kafanu ,oli u kancelariju poćmedu imitirat svoga najbojega tića,pa se raspivadu lilili,ciblin ciblin.... More ko mislit da jin je skopjalo i trkat po likara.
Ovo sam forumaši izvadija iz knjige Miljenka Smoje napisane 1976 godine,znaci da obuhvaca period Splita sedamdesetih godina.
Tako je bilo. |
| | | bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 2:22 am | |
| Lipo mi je ovo pročitat,premda se radi o tekstu koji znam skoro napamet. Barba Miljenko je neponovljiv! | |
| | | DOMENICO
Broj postova : 338 Points : 348 Join date : 01.02.2011 Age : 47
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 2:24 am | |
| Koce, super je storija, samo......mestar Smoje ne spominje zijadu nigderi! Šta je rec??? Ima li je u drugom dilu price možda? | |
| | | DOMENICO
| | | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 4:21 am | |
| Damiane, Miljenko Smoje nija bija ticar,nego novinar, pitaj ti svoga prvoga susida je li ikad u tebe cuja zijadu,pa vidi šta ce ti rec,isto ka i moj meni. |
| | | lord189
Broj postova : 433 Points : 451 Join date : 21.02.2011 Age : 31 Lokacija : solin
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 4:44 am | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 4:54 am | |
|
Zadnja promjena: markoxp; pon svi 16, 2011 4:59 am; ukupno mijenjano 1 put. |
| | | DOMENICO
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 4:57 am | |
| Je me opra a???? Hahahahahahaha ja ne držin zijade, tako da nije moga ni cut! jer kao sta si i sam puno puti reka: bolje tic bez zijade nego sa nevaljanom, a 99,99999% onih šta san ja slusa po Dalmaciji su nevaljane! Hehehehe daj stavi vise taj dio teksta di spominje mamu huanitu ! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO pon svi 16, 2011 5:03 am | |
| Priznaj opra te je, držiš zijade rekli su mi susidi al i rekli su da in ne ulazi glatko tako da ništa... |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
| |
| | | | STARE SPLITSKE RIČI,ĆAKULE,FUNCUTARIJE I SVE OSTALO | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|