| Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
|
+46bevanda DjordjeVet kolombar myki portulata Škuri tić mijo tomislav lorena1990 pele hipy roko gare Markan KOBAC JAMES BOND nicaze F I N K O brabus domo novavarosbl mig29 probiotik PESTI bošket Galeb lubinko PSIHO lord189 Baketina enver angjello prava zijada pujdo Tic_Bal. vrca frzelin ĐEKO ivica YOGI euzebio ivica.milanovic13 MONSTRUMO Gigo Moćun CIBO 50 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Gigo
Broj postova : 965 Points : 965 Join date : 26.05.2012 Lokacija : Dalmacija
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše pet sij 04, 2013 6:59 am | |
| Dobra večer Galebu. Istina je da postoj neispravna i ispravna zijada.Ali pod ispravne zijade ja sam svrstao tip ravne duge ispijevane skroz bez sasičenosti i tip kolumbar zijadi recimo srednjeg i večeg luka parabole ispijevane.Dali su tebi poznate zijade rašpane, mislim zijade blagi rašpica jako dobra kolumbara.
Što se tiče Komina odavno dugo tamo nisam bio, a nekad dosta davno bio je pokoji grdelin sa vrlo dobrom caklenom zijadom na batudi.Inače Ploče sam jako dobro poznavao i njihov pijev grdelina.
POZDRAV | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše pet sij 04, 2013 7:54 am | |
| U Plocama je bilo odlicnih grdelina i mladi su ucili zijade.
Zadnji šta ja znam i šta sam ga sluša je bija tocno kod policije.Odlicna zijada. |
|
| |
bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše pet sij 04, 2013 8:13 am | |
| Hmmm....Ploče....hmmm....odlične....hmmmm | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 1:01 am | |
| Dobar dan
Dragi kolega Bošket neznam kolko ste po dubini i širini poznavali tiče iz Ploča,pijev grdelina,ali ja ču dvi riči.Okrenuo bi šestarom krug od centra četri kilometra i rekao bi ovako.S obzirom da su prevladavale dvi do tri vrst zijadi a misleči na onu naj ispravniju jako pristojne dužine,ispivana glasom drugog tenora,jako izražajna u boji zvonkavosti i lirike, dominantna nad pletivom svakako da je bila zaslužna jake pažnje i vrednovanja u potrazi za njom.Oču reči veoma teško je takvu zijadu više čuti ispravnu i bogatu kroz svoj ispijev,stoga nisu bile za sumlju.Da me se krivo neshvati nikad nisam uhvatio tamo očaka a bilo jih je tada par za naježit se misleči na zijadu caklenu.
Ovo je bila samo mala čakula.
POZDRAV. | |
|
| |
bošket
Broj postova : 348 Points : 356 Join date : 19.03.2011 Lokacija : najlipši grad na svitu
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 5:29 am | |
| Poštovanje šjor Gigo! Može li jedno malo pitanjce? A odnosi se na Vaš post malo pud gore di navodite,po Vama, ispravne dzije. Onaj prvi opis ispravnih dali se odnosi na Pločanske dzije? Mislim da se sa Vama može normalno polemizirati,bez ljutnje i vrijeđanja ,pa se zato i upuštam u ovo. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 6:03 am | |
| Dakako Gosp. Bošket,pa tu smo se upoznali da pričamo i uvijek nadopunimo jedni druge u čakuli tičarstva , zasigurno da i nemamo isto mišljenje nečemo se (mašit) u grube riči jedan drugom.Još mi nije jasno kako ste se uspili riješit tiča iz dijetinstva,pa bar za radom u potrazi kvalitete pisme.U vezi onog pitanja i neznam više točno šta sam pisa dajte mi precizno na riči o čemu se radi,odgovoriču vam rado kao mala čakula.
POZDRAV | |
|
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 6:07 am | |
| - Gigo je napisao/la:
- Dobra večer Galebu.
Istina je da postoj neispravna i ispravna zijada.Ali pod ispravne zijade ja sam svrstao tip ravne duge ispijevane skroz bez sasičenosti i tip kolumbar zijadi recimo srednjeg i večeg luka parabole ispijevane.Dali su tebi poznate zijade rašpane, mislim zijade blagi rašpica jako dobra kolumbara.
Što se tiče Komina odavno dugo tamo nisam bio, a nekad dosta davno bio je pokoji grdelin sa vrlo dobrom caklenom zijadom na batudi.Inače Ploče sam jako dobro poznavao i njihov pijev grdelina.
POZDRAV Evo na ovo mislim | |
|
| |
ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| |
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 6:18 am | |
| Đeko jeli ti to ozbiljno? Nadam se da je šala. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 7:04 am | |
| Da Gosp. Bošket.
Naveo sam pa več i prije da imamo dva tipa ispivani zijadi (kolumbar i ravne poduže zijade), ako su uredno ispivane prihvačene su obe dvije vrste u kategoriju pozitivnih,svaka u svojoj vrijednosti ispijeva ( detalja) koji je sačinjavaju,a opet naglašavam a to se i zna kolumbar zijade su broj jedan.A tako sam več i prije rekao da su ČISTE,caklene broj jedan zijade naspram tipovima zijadi blagi rašpica.Ako ste slučajno mislili na Ploče boljih zijadi,na koje ja mislim bile su u srednoj paraboli luka kolumbara ispivane ,bistre ka more.
POZDRAV | |
|
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 7:16 am | |
| Evo na to sam mislio.Ravne ,poduže dzijade,znači bez kolombara.Tu se razmimoilazimo.Za mene to nikako ne može bit ispravna dzija.Koliko pamtim najbolje od pločanskih koje sam čuja bile su upravo takve.Znači natprosječno duge,lipe boje,ali ravne i završavale su ušpic bez utapanja,spuštanja.Dopuštam mogućnost da mi je neka takva,ali u kolombaru i promakla.Ali vrlo malu,malu mogućnost. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 8:25 am | |
| Dakako imate pravo na svoj stav prema zijadama. Neznam dali ste čuli zijade uz kasarnu i poneku od tih naj bolji na kolodvoru, ali tamo su se lomila koplja jakih mačaka iz drugih mista u koga če sletit,jer kad bi zašla pijevom u 7 misec zvonila je svojom obojanosti i dužinom, glasom i do dvista metara.Neču nabrajat registracije stizanja sve zbog njene dominacije koja je parala svojim ispijevom. U da mi je čut takvu zijadu u Splitu u kajbi.pa da mi još neko reče neispravna,skinio bi mu kapu.
POZDRAV | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 8:26 am | |
| - bošket je napisao/la:
- Evo na to sam mislio.Ravne ,poduže dzijade,znači bez kolombara.Tu se razmimoilazimo.Za mene to nikako ne može bit ispravna dzija.Koliko pamtim najbolje od pločanskih koje sam čuja bile su upravo takve.Znači natprosječno duge,lipe boje,ali ravne i završavale su ušpic bez utapanja,spuštanja.Dopuštam mogućnost da mi je neka takva,ali u kolombaru i promakla.Ali vrlo malu,malu mogućnost.
Ja bi te podnosija i te kako, natprosjecno duge lipe boje |
|
| |
euzebio
Broj postova : 352 Points : 359 Join date : 01.08.2011 Age : 59
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 8:36 am | |
| Evo i ja nešto, dok mi se da pisati jer sve ovo polako gubi kompas. Slažem se Bošket, zijada koja se ne spušta, bez pravog kraja nije dobra zijada. Proći može samo zijada koja ima oblik, luk, on mora biti izražen, jer ravno na iii nikada nije dobro. to je samo korak do sičene zijade a ona je najgora zijada. Još nešto g. Gigo. Ne postoje neispravna pletiva. Škuri tić je stavio grdelina brzih pletiva, prevrtanja, slaganja, i sva su ta pletiva ispravna. Ne može se reći kako je ispravno pletivo sporo vizli vizli ili cicibli cicibli, a ona koja se ne mogu oponašat riječima kao što je slučaj sa grdelinima škurog, onda nisu ispravna. Ona su pletiva krasna. Kod onakvih grdelina mogu se čuti varijacije u pletivima, napr. da ih ne ponavlja uvijek na isti način nego ih miješa, bućka a to je onda, bar za mene, posebna draž. Neispravna pjevanja su različite vrste falšeta i grubih zvanja, cvrljaških i prostih pjevanja. Verš grdelina može biti prekrasan. On obuhvaća i glasove kao što su krrr ili ćin ćin. Sve je to dio pjesme grdelina iz majke prirode. Verš ima u sebi različite varijacije i krasnih glasova poput cvrkuta, potpivavanja, naravno sve nižeg tonaliteta. Tendencija je modernih i mladih grdelinaša sve to izbaciti jer je tobože šporko, loše. Nije to ni šporko ni loše, to je jednostavno grdelin u veršu. I još nešto, iako sam to davno napisao: nije batuda pletivo i zijada veće je batuda ono glavno pjevanje kojim grdelin zove kada je u formi. Kada se to napokon shvati onda će biti lako analizirati grdeline kao što je bio onaj Albanac jer je ono tipičan primjer grdelina koji zove batudom a u kojoj je zijada zamijenjena sa špondom, šporkicom i grdelin ne valja jer mu je glavno pjevanje, dakle batuda falšet. Svako dobro.
| |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 8:43 am | |
| Ja bi uvik voljia ucit sa takvim grdelinom, jer mladom grdelinu koji je talenat
duga ravna zijada na iii daje mogucnost da ide još naprid sa krajem.
Mislim da bi takav grdelin izbaciva puno bolje mlade nego šta je on sam. |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:00 am | |
| Ovo sto je profa napisao u vezi fals pletiva to sam primjetio u giginom tekstu koji je pisao Nije mi jasno kako mogu biti fals pletiva i jos ako su u batudi ,ako je pletivo samim tim nije greska vec je nesto plemenito. | |
|
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:19 am | |
| - Gigo je napisao/la:
- Dakako imate pravo na svoj stav prema zijadama.
Neznam dali ste čuli zijade uz kasarnu i poneku od tih naj bolji na kolodvoru, ali tamo su se lomila koplja jakih mačaka iz drugih mista u koga če sletit,jer kad bi zašla pijevom u 7 misec zvonila je svojom obojanosti i dužinom, glasom i do dvista metara.Neču nabrajat registracije stizanja sve zbog njene dominacije koja je parala svojim ispijevom. U da mi je čut takvu zijadu u Splitu u kajbi.pa da mi još neko reče neispravna,skinio bi mu kapu.
POZDRAV Tamo negdi 90.te 91.čeka sam vlak u pločama.I dok sam čeka prošeta sam parkom.i onda sam ga čuja,A samnom je bija i moj prijatelj Luki.Sičam se komentara ka da je sad bilo.Šteta što je malo ne podigne i zavrne na kraju.Bija bi pravi.A nakon toga obaša sam sve unaokolo .Boljega nije bilo.A što se tiče" mačaka"bilo ih je uvik i bit će.Zato i jesmo tu di jesmo. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:22 am | |
| Dobra večer Euzebio.
O pismi tiča kod Škurog ja nisam iznosio svoj stav.A što se tiče mog pogleda na neispravna pletiva u opisu i mom mišljenju,misao( moja) je usmijerena na nezadovoljstvo pletiva ispivano u falšetu brzinski jako neukusno,recimo nepročitano nikako.Dakako češče takvo vrst pletiva ZALUTA i u troduploj batudi bogatoj pravom zijadom,zasigurno batudu ne odbacujemo,ali češče spomenemo da su dvapletiva krasna štekatna a jedno neukusno falso brzinsko.Inače da je batuda kojim slučajem injula od recimo7 taktova falsi neprepoznatljivi,brzinski nebi je ni spominjali.
Čakula bez nadmudrivanja.
POZDRAV | |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:30 am | |
| Gigo samo mi je nekako ruzno vidjeti kada napisete flsa pletiva iako su brza neukusna ona nisu falsa. Mozda se to negdje drugacije zove neukusna ili brza ali nikako ne mogu biti fals pletiva. ps Moje misljenje | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:44 am | |
| Dakako Tič Bal imate pravo na svoje mišljenje.Provat ču malo približi svoju pisanu misao ,falsa pletiva. Puno puta smo čuli pletiva iz taktova ispivana sporijim pojedinačnim taktovima,jako prepoznatljiva,lako ih pročitati,bogata večim brojem slova u taktu,obojana u svakom pogledu cijenjena. I sad se zna čuti ista priča KONTRA OVE obrnuta u lošem smislu skroz jakom brzinom ispivana,pa eto ja sam ih svrstao u pletivo od neukusnosti, nezadovoljstva zvano FALSO.
POZDRAV | |
|
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:52 am | |
| haha opet ta terminologija. Većina nesporazuma tu proizlazi iz različite terminologije za iste stvari. npr.falsa u Makarskoj,Splitu i Sinju znači sasvim drugo. | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 9:54 am | |
| Meni je samo neukusno da NPR. imam 3-4 takta brza i prolaznu zijadu u batudi. Onda mi neko dodje i kaze fals pletiva su ti u batudi | |
|
| |
Galeb
Broj postova : 40 Points : 42 Join date : 29.09.2012 Lokacija : Igrane
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 10:07 am | |
| - koce je napisao/la:
- Ja bi uvik voljia ucit sa takvim grdelinom, jer mladom grdelinu koji je talenat
duga ravna zijada na iii daje mogucnost da ide još naprid sa krajem.
Mislim da bi takav grdelin izbaciva puno bolje mlade nego šta je on sam. Pozdrav Jako teško mladi može smotat ziju jer ga ući tič sa špicanom. Imam tri stara tiča sa takvom zijadom i mladac talentiran samo je malo produži nikako da smota. Pozzz | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 10:14 am | |
| Ok ,
naravno da teško ide,
ali tu se svakako mladi moraju odvajat od starih u neka doba,
jer inace budu ka i oni.
Ali ovde nisam mislija na klasicnu špicanu zijadu,jer je ona kratka.
Bila je ric o zijadi na iiiii sa odlicnom dužinom a to je vec nešto drugo.
Znaci zijada kojoj slovo iii mjenja slovo uuu.
Nije ispravna ali je meni draga,pogotovo ako to iiii polako nestaje. |
|
| |
bošket
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub sij 05, 2013 11:03 am | |
| Hmmm glatki Koce! Nije rič o tome jeli dzija na iii ili juuu.Niti je to čini ispravnom ili neispravnom.Stvar je u .kolombaru.Dali je diže i spušta?Vrti.Ukoliko je ravna od početka do kraja onda je neispravna.I teško da će je neki mladac skrivit. | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
| |
|
| |
| Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
|