| STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u | |
|
+60Sina BL bevanda macak Nemam nista! kukuljas novavarosbl hipy patrik Ante lubinko Markan pujdo Galeb lorena1990 lord189 ivica.milanovic13 Gigo prava zijada CIBO frzelin cicibli tlonk tlonk Grga Zlatoper gare PSIHO sole Altum Škuri tić Vedran ĐEKO MONSTRUMO bošket miro katic brabus faraon KOBAC DARKO-M DjordjeVet ivica portulata F I N K O eumox Tic_Bal. angjello nicaze probiotik frickočak domo PESTI arboret pele DOMENICO vrca kain Jandrek enver YOGI VELE1 Moćun euzebio 64 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
macak
Broj postova : 13 Points : 13 Join date : 16.10.2013
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 4:16 am | |
| Oprostite Yogi u kojoj ste bransi PROFESOR | |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 4:25 am | |
| | |
|
| |
macak
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 4:35 am | |
| Oprostite bal vi ste ogranak to sam sad uocio molim vas da mi kazete dije sjediste da se tamo obratim. | |
|
| |
pujdo
Broj postova : 368 Points : 372 Join date : 23.04.2012
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 5:05 am | |
| Doppio nick La commedia La noia è un miracolo Živili | |
|
| |
Grga Zlatoper
Broj postova : 120 Points : 122 Join date : 27.01.2011 Age : 61 Lokacija : Split
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 5:18 am | |
| pari mi se pošto pomno pratin ovi forum da se najmanje od svega ocjenjuje tić,ocjene se daju gazdi,klanovima i simpatijama... a "(pravi)" STP još moje uši nisu čule... | |
|
| |
MONSTRUMO
Broj postova : 855 Points : 851 Join date : 10.02.2012
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 5:24 am | |
| Kako nisi čuo pravi STP? Nemoj tako, ipak imamo prvaka svita među nama! | |
|
| |
macak
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 5:36 am | |
| Dobro kazete gosp ZLATOPER | |
|
| |
ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 6:32 pm | |
| Monstrumo care svih careva evo jedan post sa drugog foruma .kad sam procito jasam se iznenadio .cak sto vise i radi ovog pticara su me banirali sto je ovo napisa hehehehehe ..kad sam mu reka PAZI DA NEPROCITAJU OSTALI SPLITSKI TICARI sto im menjas tradiciju i covjek se uplasi i poceo da menja misljenje a jasam u reka da ga nemenja jer ja dobro stoim sa splitskim mestrima i da cu ga odbranit . aj sto je on ovo naspisa nego se ukljucijo jedan PILISTARAC:afro: u njegovu odbranu A STO JE NAJTRAGICNIJE on zna samo kako izgleda GRDELIN i nista vise ------sad monsi care svih careva procitaj dobro te mi napisi tvoje misljenje Pozdrav , novi sam na forumu i zovem se Ivan. Grdeline držim od svoje 13-te godine. Po mojoj procjeni trebala bi se gledati cjelokupna pisma grdelina i načini na koje tica piva. 1. ZOV 2. JAVLJANJE 3. PLETIVA 3.1. obično 3.2. ubrzano 3.3. unjulo 3.4. dupla pletiva 4. ZIJADA 5. DUŽA ZIJADA 6. BATUDA 7. ZASEBAN TON VERŠE 8. DIO BATUDE + TON VERŠE 9. IZ BATUDE VRAĆA NA VERŠU 10. VERŠA 11. NEGATIVNE TURE 12. UKUPNI DOJAM O zovu, javljanju i batudi iako nisam čita sve, već se dosta toga reklo. Problem vidim u tome šta na forumu ima nedostatka kada grdelin piva tonove verše. 1.) PIVA TON VERŠE ZASEBNO ( sli-li-li-li ) izlizano. Često taj ton tićari mišaju sa tonom ubrzanog pletiva koji je isti ka i ovaj predhodni po slogovima samo šta kad piva ubrzano pletivo ide ( sli-li-li ) prema gore i često završava zijadom i to u dosta slučajeva dužom nego od one kod ostalih pletiva zato sam i stavio gore da imamo dvije zijade jednu kraću i jednu dužu. 2. )DIO BATUDE + TON VERŠE (dva puta pletivo + si-si-si-si ) taj ton piva tako da imate osjećaj da ga stalno produžuje 3.) IZ BATUDE VRAĆA U VERŠU - (dva puta pletivo + prelaz + trrr + vi-vi + prelaz + si-si-si-si). Dakle ovde nastaju najveći problemi kod grdelina i u ovom se slučaju dešavaju strile. Znači točno mora otpivat glasno dva puta pletivo,pa prelaz( to je prelaz kada ptica odvaja batudu od verše i kaže se da iz batude vraća na veršu, odnosno visoki ton odvaja prelazom da bi pivala idući ton trr( da ne bi bilo zabune nije to onaj ton negativne ture o kojem svi pričaju) tiho postepeno ga ubrzavajući, nakon toga ide (vi-vi) pivajući ga na skaline prema uzlaznoj putanji i to veoma glasno,tica zatim opet prelazom smanjiva visoki ton i odvaja ga,da bi nakon toga iz svega glasa zapivala (si-si-si-si). Šta se točno dešava kod prelaza: nakon visokog tona tica ispušta zrak ,puni pluća i piva idući ton. 4.) POZITIVNE TURE - su svi oni tonovi koji imaju u prefiksu suglasnik "S" i kažemo da su srodne pletivu 5.) ton ( vi-vi ) se može u pismi ponovit u dva slučaja, jednom kada iz batude grdelin vraćana veršu (kada podiže ton na skaline) i drugi put u samoj batudi poslje pletiva kada završava zijadom. Tada tica piva vi-vi naglasak na samoglasnik "I" odnosno suče zrak ili ako vam je lakše puni pluća zrakom da bi otpivala u dosta više slučajeva dužu zijadu 6.) jedino u batudi ( iza pletiva) dozvoljena zijada, iza zijadene smije biti ništa. Znači ne smije se dogodit da nastavlja ( najveća greška u pjevu ). Nije dozvoljeno iza tonova od verše zijada ,makar se nekima to sviđalo 7.) Grdelin ne bi smija upadat u veršu kod ocjenjivanja,znači tica mora biti stalno u pletivu | |
|
| |
MONSTRUMO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 7:38 pm | |
| Nerazumin niti se trudim razumit!!! | |
|
| |
Moćun
Broj postova : 977 Points : 1017 Join date : 09.02.2011 Age : 56 Lokacija : Dalmazia
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 7:40 pm | |
|
A di su nestale tice ????
Salu2
| |
|
| |
ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u pet lis 18, 2013 11:38 pm | |
| - MONSTRUMO je napisao/la:
- Nerazumin niti se trudim razumit!!!
Isto I ja nisam razumia USTVARI BILO CUDNO netko iz splita da pise ili gleda ovako na pjev grdelina kako bi trebalo izgledat prema mene bas ISPRAVNO sa njegove strane .... | |
|
| |
MONSTRUMO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 12:57 am | |
| Ljudi moji, Đeko, svaki Grdelin kad se upali odabire neku od svojih dionica za glavno pivanje ( batuda). On to onda ponavlja, označava teritorij. Najljepše je kad odabere pletiva i zijadu i to je to. A kako se ptica ocjenjuje u top formi (naravno) svako želi da piva ono najbolje šta ima i da to forsira. Neznam šta od toga nije jasno? | |
|
| |
ĐEKO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 1:23 am | |
| Sta mi nije jasno pitas mene ??? jesil zaboravio kad si mi TI i skoro svi na ovom forumu napisali da ovde u HR ili split svejedno da se samo BATUDA cijeni i nista vise ....hocu da se nadovezem SA onim gore navedenog posta od splitskog ticara sto je on napisao KAko on gleda na celokupni pjev kako bi trebalo se cijenit i ostalo a na samo batuda ,neznam jesil me razumijo sa ovim....
jesil procitao sto je taj splitski ticar napisao
| |
|
| |
YOGI
Broj postova : 1061 Points : 1081 Join date : 12.01.2011 Age : 60 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 2:12 am | |
| - ĐEKO je napisao/la:
- Sta mi nije jasno pitas mene ??? jesil zaboravio kad si mi TI i skoro svi na ovom forumu napisali da ovde u HR ili split svejedno da se samo BATUDA cijeni i nista vise ....hocu da se nadovezem SA onim gore navedenog posta od splitskog ticara sto je on napisao KAko on gleda na celokupni pjev kako bi trebalo se cijenit i ostalo a na samo batuda ,neznam jesil me razumijo sa ovim....
Đeko pusti te TKZV PTIĆARE oni su sritni kad mogu pisat tu na ovom forumu jer kad se nađemo licem u lice e tu se odmah razotkriju.Iako ja po samom pisanju odmah znam ko je zaluta u ovaj hobi.a ima ih puno jako puno. | |
|
| |
MONSTRUMO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 6:39 am | |
| - ĐEKO je napisao/la:
- Sta mi nije jasno pitas mene ??? jesil zaboravio kad si mi TI i skoro svi na ovom forumu napisali da ovde u HR ili split svejedno da se samo BATUDA cijeni i nista vise ....hocu da se nadovezem SA onim gore navedenog posta od splitskog ticara sto je on napisao KAko on gleda na celokupni pjev kako bi trebalo se cijenit i ostalo a na samo batuda ,neznam jesil me razumijo sa ovim....
Naravno da se sve sluša i ocjenjuje na kraju krajeva, ali...to se radi kad je ptica u top formi. U Dalmaciji su pojedinci imali ptice kvalitetnih pletiva koja su završavala sa dobrim zijadama i šta je najbitnije ptice su u formi pjevale bas to, najbolje šta znaju. A pogledaj đeko 99,9999% grdelina na Youtubeu, u Makedoniji, ili bilo di na svitu, imaju pletiva nelosa ali fali im da na ta pletiva pivaju ispravnu zijadu. Zaključak izvuci sam. | |
|
| |
ĐEKO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 9:42 am | |
| Izgleda da se nerazumimo DACO ,ili jasam nekao gluh iliiiiii ..nekako mi bjezis DIREKTNO ODGOVORIT nije rec o top formi niti o zijadama niti o cistoci pjeva prikane monsrtrumo,E to sto kazes opet nije po STP pises da se sve slusa i ocjenuje a ustvari nije TO sto ti kazes opet mi preokreces ,,imalo je pjevova sa prekrasnim pletivima i to CISTI ko SUZA al nazalost bez ZIJADE i onda sta se desava NEVALJA TI GRDELIN znaci ako nema zijade TO nije grdelin a zasto ZATO sto nema zijadu.. eto i ti sam kazes da se sve slusa i ocjenuje na kraju krajeva A kazes da ako nema zijadu FALI nevalja , a poneko iz HR {TICARI}pisu nesto drugo oko tradicije sta se cijeni AL ja ko sto mogu primetit da nisi u pravu MOZDA da gresim OPROSTI
hocu da kazem da ticari{GRDELINASI} iz HR pa i sire nisu jednoglasni oko standrada svak tera kako mu pase OPET kazem mozda da gresim ....
najblize na moj pitanje za sada je odgovorio profesor YOGI oko standarda u HR sta se ocjenuje daj boze da grijesim ,,,,,,,,,
Ostavise tradicije DACO nego ti meni reci sta bi sa onim tvojim mladcem koi si mi poslo pjev na moj EMAIL da ga cujem ,,, kako pjeva sad ????,,inace tad kad si mi poslo snimak MOGU TI RECI da kompletnijeg grdelina nisam cuo jos CIST KO SUZA aj sto je CIST nego i ZIJADA nu je TIP TOP
Poz univerzalini mestre | |
|
| |
ĐEKO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 9:50 am | |
| - YOGI je napisao/la:
Đeko pusti te TKZV PTIĆARE[/quote] E sad neznam kom da vjerujem profesore YOGI,,,,znas o cemu je problem ,,sad ce bit od ponekih forumasa --Đeko kako to da jos nisi svatijo sta se trazi i ocjenuje u HR ,,,, Samo da nebude ono moje JEBO LUD ZBUNJENOG | |
|
| |
pujdo
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u sub lis 19, 2013 11:06 pm | |
| Šta je tić,koji u top formi odabere pletivo kao glavni pjev,ponavlja ga a nestavlja zijadu??? Batuder ???
Jest,al u kurcu!!!Bez zijade nema Batude!!!Drugačije nazvat ponavljanje određene dionice(napr. Botanje),to bi donekle i shvatio,ali svako ponavljanje nazivati batudom po meni je pogrešno.Svjedoci smo bili,a još uvijek smo,da ima i takvih razmišljanja.Poštujem,ali ja nemoram da dijelim takvo mišljenje. Naravno,nikome neosporavam da ima svoje i da se toga drži.
Lijep pozdrav svima i svako dobro !!! | |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 1:59 am | |
| - pujdo je napisao/la:
- Šta je tić,koji u top formi odabere pletivo kao glavni pjev,ponavlja ga a nestavlja zijadu???
Batuder ???
Jest,al u kurcu!!!Bez zijade nema Batude!!!Drugačije nazvat ponavljanje određene dionice(napr. Botanje),to bi donekle i shvatio,ali svako ponavljanje nazivati batudom po meni je pogrešno.Svjedoci smo bili,a još uvijek smo,da ima i takvih razmišljanja.Poštujem,ali ja nemoram da dijelim takvo mišljenje. Naravno,nikome neosporavam da ima svoje i da se toga drži. Lijep pozdrav svima i svako dobro !!! Tako je pujdo Jest batuda bez zijade al mudo Marjanovo Možda bude batuda i bez zijade ali kada u laste guzica zaraste Kad na vrbi rodi grožđe Mozda ima jos koja izreka ali ne moze batuda biti bez zijade ni tada i nikada bez nje u njoj Jest da ima budala pa da mi kazeš ima batudu a nema zijadu Možda bi tic mogao batudati bez zijade u limburgu mjesecu jer tada bi trebao da pokaže šta zna | |
|
| |
pujdo
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 6:56 am | |
| | |
|
| |
MONSTRUMO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 6:59 am | |
| Ja neznam šta je vama, jeste li vi neka djeca ili šta??? Uopće nije bitno šta ko kako zove, Španjolci zovu batida, Talijani batuta, dalmatinci batuda, Makedonci krma ili kako već nije bitno. Bitna je kvalieta, sve ostalo su nijanse. | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 7:10 am | |
| Daco jel tebi jasno da samo u batudi ima zija . U batidi,batuta,krma nema zijade vec mi to kod njih zovemo vrđolos. Znaci trebali bi ovako stvari gledati ako tic ide u 2-3 pletiva i to ponavlja u top formi onda to mozemo nazvati KRMA ili BATUTANJE ali BATUDA mora imati zijadu . Etoga stvar riješene | |
|
| |
pujdo
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 7:20 am | |
| I Žakovi papagajevi BATUTAJU | |
|
| |
MONSTRUMO
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 7:26 am | |
| Imaš i ti Balta cijuk pa opet kažeš da ti tic batuda!? Znaci po tebi da bi nesto zvao batuda zijada mora bit ispravna a mnogi misle da glatka nije, znaci da po tebi onda nemaju batudu? Po tebi tzv skavolinske zije nisu ispravne, dakle ti grdelini nemaju batudu? Čudno | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u ned lis 20, 2013 7:32 am | |
| Imaju daco te tice sto si nabrojao zijadu nego je samo stvar ukusa ko kakvu voli. Taj ciuk kako ti zoveš mi to u našoj tradiciji zovemo fina zijada | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u | |
| |
|
| |
| STANDARD PJEVA GRDELINA PO STP-u | |
|