| Free Forum BATUDA Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj |
|
| Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
|
+43prava zijada Baketina domo DjordjeVet portulata pujdo miro katic supergirl Markan MI 2 F I N K O sole gare JAMES BOND Škuri tić Gigo lord189 Tic_Bal. MONSTRUMO probiotik ĐEKO ivica.milanovic13 faraon VELE1 frickočak PESTI eumox arboret ivica angjello enver vrca GRANDE pele frzelin DOMENICO Jandrek Moćun rico YOGI euzebio kain CIBO 47 posters | |
Autor/ica | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše ned kol 19, 2012 8:40 am | |
| Oala strava, dobro ti se istuka, bice kad je bija potres |
| | | ivica.milanovic13
Broj postova : 122 Points : 125 Join date : 01.02.2011
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 08, 2012 8:58 am | |
| Koce da razjasnim šta se tiče livna! Ja sam devedesetih godina u sinju sluša par oćaka iz livna sa zijadama najlirskijim šta mogu bit i dužine ka tvoja današnja batuda Tako da neznam šta su tebi prijatelji pričali A jedan od oćaka je bija od tvog prijatelja lakija to je bila zijada san snova Jebiga ka vrlo mlad sam sluša prave zijade možda bi bilo bolje da nisam pa bi i ja drža glatko pivanje | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 08, 2012 5:58 pm | |
| Sad bi ti reka Damian, kako to niste uspili sacuvat , znalci ? di su vam sad ? di su njihovi mladi ? ili možda jeste ! Ma jeste sigurno,to je to šta sad piva kod tebe . Nije to bili tako davno, ok, Virujem ti, Ajde strava goji to šta imaš i budi sritan šta ti je covik omogucija grdelina za ucit, ostavi se Livna i prošlosti,sad je 2012, stavi video svoga Van Persija i pokaži glatkima kako grdelin triba pivat. |
| | | Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 08, 2012 6:50 pm | |
| Evo opet se prica o duzini batude koja traje 3 sekunde a nekada je bilo zijadi koje su trajale toliko hmhm Nekad su bile prave a niko jos nije stavio 3x3 =9 sekundi 3 batude po 3 sekunde zijada moze i RIZLA Zbog svjetske krize nema ni RIZLE https://www.youtube.com/watch?v=T57Lv1PKsU0 Kriza je sve veca i veca | |
| | | lord189
Broj postova : 433 Points : 451 Join date : 21.02.2011 Age : 31 Lokacija : solin
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše uto ruj 18, 2012 4:14 am | |
| balta mani koji apaurin dođe ti na isto | |
| | | Gigo
Broj postova : 965 Points : 965 Join date : 26.05.2012 Lokacija : Dalmacija
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 22, 2012 2:56 am | |
| Poštovanje svima.
Evo provaču obranit neke prve teme pisane prijašne kad sam ušao na forum. Sad več nakon malo dužeg vremena di sam uočio da imamo različite izgovore za zijadu i meni je jasno zbog čega me niste razumili pa je zbog toga nastala žustrina i različita mišljenja o mom znanju.Spomenut ču zbog čega me se i nije moglo razumijeti,a radi se o pisaču Z Zijada.Kod nas južnije pa i u okolici manjih mista oko mene di ima dosta ljubitelja ovog hobija a i (jačih znalaca)nemislim na sebe, nikad kad je riječ a pišem Zijada mi ne izgovaramo tako,niti kad se spominje V Vizjada ne izgovaramo tako.Ijako ja jesam osijetio na masi provavanja,slušanja tiča Viziju a čak i Vrziju mi smo izgovarali idalje kao i sad pojedinci sa prvim slovom kojeg nema u abecedi,a valda znate na koje mislim izbacujuči na usta početak slova recimo u Zijadi. Nije to samo tako slučajno određeno kod nas odavno mislim prvo slovo,več što pojedine pisaču zijade mi stvarno čujemo sa ispijevom tog prvog slova kojeg nema u abecedi. Još bi tu nešto spomenuo, drugima u prijašnjem čitanju je bilo smiješno naspram mene a evo ja i dalje stojim iza svog uvijerenja kako sam i čuo ali rijetko di bi pojedini grdelin imao stanku sa sekundarnim razmakom kod ispijeva ovako pisane Vic ziju recimo sad vizjade sa razmakom od prva tri slova ,a zatim iza ovo ziju ali sa prvim slovom izgovarat kojeg nema u abecedi umjesto z.Čudi me da to niko nije čujo kroz dugotrajno slušanje isprovavanja grdelina u potrazi za batudom.Isto tako moram reči da te naše pisaču zijade sa tim prvim slovom kojeg nema u abecedi su imale pristojnu dužinu, što spada pod nju ali večinom ravne zijade.
Prijateljski pozdrav od GIGE.
| |
| | | MONSTRUMO
Broj postova : 855 Points : 851 Join date : 10.02.2012
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 22, 2012 5:09 am | |
| Pozdrav gosp. Gigi, svi ticari koji se bave pjevom bilo koje vrste ptica oduvik su nastojali "prenijeti" pjev ptica na nas ljudski govor tako da bi ga lakše mogli razumjet. U tome se sluzimo abecedom koju imamo u vlastitom jeziku, i nikada nećemo 100% izrazit ono šta tic pjeva, nego samo ćemo pokušat sto bliže docarat ispjevano. Posto svaki jezik ima razlicitu abecedu i razlicito se izgovaraju pojedina slova tako se onda i pjev ptica onomatopejski drugačije prikazuje. | |
| | | Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 22, 2012 7:21 am | |
| Dobra večer Gosp. Monstrumo. Prihvačam skroz u potpunosti vaše ovo pisanje a naj važnije je da tičari približe,usklade različite opise iz svojih krajeva pod zajednički smisao razumiječi i ja vas i vi mene. Oču reči ne na prvu oštro.
Pozdrav od GIGE. | |
| | | domo
Broj postova : 66 Points : 66 Join date : 19.01.2011 Age : 48 Lokacija : KAŠTELA
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 22, 2012 7:35 am | |
| | |
| | | MONSTRUMO
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sub ruj 22, 2012 7:44 am | |
| Tako je gosp. Gigo, netriba na prvu đonom, nego lipo diplomatski pa ćemo pomalo sve uskladit, sve naravno, osim zijade!!!! Hihihihihi | |
| | | Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sri ruj 26, 2012 2:45 am | |
| Dobar dan. Evo dodirnuo bi se jednog detalja u batudi (problematičnog)kod zijade.Volio bi čuti i druga mišljenja ostalih kako ko gleda na opis variranja zijadi.Što oču reči da ima dosta grdelina di zijada varira u putanji ispijeva,kao odlična pa dobra još pozitivna pa onda škita sasičena neispravna.Volio bi ćuti i vaša mišljenja dali tič od iste vrste zijade varira, izvodi sve iz jedne ili tič nosi sa sobom u glavi dvi do tri vrste zijadi.Ovo govorim kad se radi uvijek o jednoj vrsti zijade kao napr. caklenoj,di je tič ne ispivava uvijek u istoj ispravnoj dužini bilo(ravna ili kolumbar),več šara različito sa zijadama istog tipa u različitim dometima dužina.Ionda tu čujemo par pravih zijada pa zatim dok tič i dalje batuda dvi niže u ispijevu još ostaju pozitivne a nakon njih i koja negativna kratka sasičena. Ovakih batudera može se nači kod pojedinaca ali problematičan grdelin,drž kad nemaš boljeg.Sutra ovakav učitelj je problem za mladce,teško da se mladac može naučeni izdricat mislim prihvatit samo jednu ispravnu zijadu.Pa eto volio bi čuti i druga mišljenja o riječi zijade koja varira dok tič batuda.
Pozdrav od GIGE. | |
| | | probiotik
Broj postova : 272 Points : 272 Join date : 22.01.2012
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sri ruj 26, 2012 3:07 am | |
| ujme evo me opet malo sam se odmorio od vas ujme a i proda sam ovo grozde kujunđžusu rucno brano,ujme sta se tice zijadi najveci problem je duzina sve je to kratko pa jel bilo u duzinu il visinu ujme | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sri ruj 26, 2012 3:26 am | |
| Dobra tema,
ja cu kazat svoje mišljenje i dobro je Gigo šta si naglasija da se to variranje u dužini događa
ali kod uvik iste boje zijade.To mi puno manje smeta nego variranje u boji zijade pa neka su
stabilne dužine.Znaci zijade koje imaju uvik finu,ne rizecu,(caklenu),lirsku boju,ako ne
variraju u toj boji,ako je ona uvik ista,onda mi manje smeta variranje u dužini.
Naravno da je najbolje kad je ona uvik ista,izvedena,ali gledaj to ovako,ako grdelin koji
može spojit 10-15 batuda,od toga 2-3 batude zavarira u dužini,skrati ili osice,mislim da
to nije problem i da se može trpit bez posljedica po mlade.
Međutim ako grdelin od 10-15 batudi 7-8 zajebe,osice,onda je to veliki problem.
Naši stari ticari kažu da sve šta je "dikod",oce rec ritko,ne smeta.
I ja se Gigo uvik pitam je li ona "druga zijada" ,stvarno druga zijada ili grdelin iz
nekog razloga skrati i mogu ti rec da sam uvjeren da je to druga zijada,pogotovo
šta je i ta druga (kraca,špicana,nezavršena)nakon nekog vrimena,pogotovo u drugoj
godini grdelina uvik ista.U pocetku je to vjerovatno variranje koje kako grdelin stari
prelazi u "drugu zijadu".
Ali ponavljam ,ako je to di koja,a 80% su u redu,onda trpim i pokušavam kod mladaca
napravit boljeg. |
| | | Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše sri ruj 26, 2012 7:38 am | |
| Dobra večer svima. Poštovanje Meštre Koce. Slažem se sa vama u vezi variranja boja i vrste zijadi, šta bi rađe prihvatili od dvaju problema oču reči koji je lakši problem kod zijadi.Jer u suprotnom viđenju grdelina koji čak na kraju batudi varira sa dvi pa digo i tri vrste (tipova)zijadi,različitih boja mislim na finoče zijadi od caklene pa do grezi ,teško a i uopče nema smisla pokušavat uči mladce. Ja sam tek ovih zadnjih petnestak godina uočio sve više i više taj problem di sad grdelini sa sobom nose dvi do tri različite zijade na batudi ili cijelokupnom pijevu.Nekada dosta unazad tič bi večinom imao na batudi jednu zijadu pa kakva je takva je bila ,mislim na ispravne zijade.Što se tiče postotaka koje ste naveli dakako svi mi ih rado prihvačamo u tom vašem omijeru napisanom jer nas večinom je tako pratilo na ispijevu batudi.
Pozdrav od GIGE
Ajde nisam više doktor Ža mi je šta je to pojedince idilo. | |
| | | ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 12:39 am | |
| Emir Šišić, odgajivač i veliki poznavalac štiglića iz Zenice...
TIC_BAL prikane jel poznajes ovog mestra iz zenice | |
| | | Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 1:19 am | |
| Kako da ne mi smo ekipa . Đeko prika ne samo da je poznalavac grdelina vec je poznalavac i gradela | |
| | | frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 1:49 am | |
| | |
| | | Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 7:39 am | |
| Dobra večer. S obzirom da sam več neke riječi opisivao na više načina (izgovora) još bi opisom spomenuo riječ zvana (injula),jer ona se češče upotrebljava na pojedinu vrst batude. Ova riječ zvana injula bi mogla imati i dva značaja različitog shvačanja,pa da nebi bilo i nejasnoča(drugačiji pogleda) ja ču je provati donekle pojasniti,kako mi južnije pojedinci imamo mišljenje na nju i na šta je upotrebljavamo kod izgovora.U večem opisu za ovu riječ kod nas se misli u poniznom smislu.Što oču reči i sama riječ (injula) iritira na pomisao kao npr. slaba,mršava,tanka,mižerna,(nedovoljna).Ovdije primječujem i drugačije poglede di se ona spominje na batudi od npr. 6-7 taktova sa zijadom.Pari mi da onda batuda gubi vrijednost kad je se opisuje kao injula batuda.Mi ovu riječ pojedinci je jedino izgovaramo kad grdelin koji nosi sa sobom u pismi dvi vrste batudi,pa na tiče ispaljuje tu lošu kratku,falsi koraka brzih (injulih) sa negativnom zijom.Ali zatim taj tič kad uđe u drugi dio pisme prebaci se na ponavljanje odlićnih batudi sa pravom zijadom. Jer ovdije primječujem da ako batuda nije dupla ili trodupla zove se injula(mižerna riječ) koja mi ponižuje batudu od 6-7 koraka,taktova ukusnih,ispravnih sa pravom zijadom. A ja bi reka da ova batuda zaslužuje neku drugu riječ koja je opravdava jako zadovoljavajučom.Evo ovom pričicom mojom kroz moj opis riječi injula se može vidijeti i drugačiji pogledi značenja kod pojedinih tičara.
Pozdrav od GIGE. | |
| | | Gigo
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 8:31 am | |
| Dobra večer Frzelinu. HVALA. Drago mi je da bar(donekle) moje pisane temice i moji pogledi nisu uprazno ,več za pojedince rado prihvatljivi. A u vezi riječi dok.nema smisla stvarat prepirku,ja bi reka idemo dalje.
Pozdrav od GIGE. | |
| | | MONSTRUMO
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 9:23 am | |
| Bravo Gigi, samo nastavi sa poucnim tekstovima!!!! Svaka cast! | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 4:42 pm | |
| U Splitu ti se Gigo pojam "unjulo" odnosi iskljucivo na pletivo i nema veze sa kvalitetom
pletiva,a pojam bi znacio "jedno pletivo".
To može bit i "visli" koje ponovi 6-7 puta,ili cibli,sve jedno,znaci batuda od 7 puta visli i
odlicnom zijadom je odlican grdelin,iako je unjul.
Dalje,
ako grdelin plete dva razlicita pletiva npr. visli visli visli tvin tvin tvin ,onda je "duplo" itd.
Znaci radi se samo o pletivu koje ne mora obilježit kvalitetu.Meni je prijatelj ima grdelina
unjulog koji je tuka same batude i to 6 taktova "slivi" sa vrlo dobrom zijadom.E to je po
meni bija odlican grdelin.
unjul - jedno pletivo
dupal - dva pletiva
|
| | | YOGI
Broj postova : 1061 Points : 1081 Join date : 12.01.2011 Age : 60 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 5:07 pm | |
| sve je to lipo šta vi pišete ali nije mi jasno kome pišete.Pa zar vam nije jasno da ovdje svi zaju sve,dica znaju sve,početnici znaju sve .Ova vam tema ne treba,otvorite novu temu za učenje početnika . | |
| | | MONSTRUMO
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 7:02 pm | |
| Nemoj Yogi zajebavat tema je odlična za nas mlade pocetnike koji još idemo u školu. | |
| | | frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 8:51 pm | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše čet ruj 27, 2012 9:06 pm | |
| E, to gospon frzelin. Da i mi ptićari nešto naučimo, pa za jedno dvadesetak godina postanemo tićari. Hvala gospodine frzelin na podršci. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
| |
| | | | Chat za grdelinaške rasprave i neslaganja sa temama.Što je ovdje dopušteno,drugdje se briše | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|