| makedonska tradicija | |
|
+29euzebio lord189 MONSTRUMO pujdo ĐEKO skopski22 bric bric PESTI Moćun zokipp tefik1 Grga Zlatoper frickočak nicaze eumox kain F I N K O arboret Tic_Bal. Jandrek vrca domo DOMENICO portulata GRANDE pele frzelin BOCKA CIBO 33 posters |
|
Autor/ica | Poruka |
---|
Gigo
Broj postova : 965 Points : 965 Join date : 26.05.2012 Lokacija : Dalmacija
| Naslov: Re: makedonska tradicija sri svi 28, 2014 3:53 am | |
| Živio Đeko.
Dati ču par riječi na ovaj snimak kako se ovaj pijev batude sagledava u Dalmaciji po vrijednosti.Večina simpatizera jako dobro zna kakva je vrijednost cile batude ali ipak neko noviji,znatiželjniji volio bi možda čuti kako se dijelovi u ovoj batudi tretiraju vrednuju.Odmah početak sami taktova su jako lipi i cijenjeni i to je naj veča vrlina cile ove pisme,zatim iduči taktovi u spoju duplog pletiva prolaze ne baš po guštu ali nažalost završetak na batudi PROBLEM. Znači glavni faktor batude zvana zija ili zijada je negativan.Zašto? Ovaj završetak koji tvori batudu spada u domet mali obični zija jer nema raspon koji ga svrstaje u kategoriju zijadi,lako zato donekle,ijako nije presičena,prekinuta ipak je grezoča svrstava u nepovoljan položaj vrednovanja(negativna zija). Tič ima jednu vrlinu voli tuči,pivat batude ali po pogledu vrednovanja u Dalmaciji za nešto jače znalce tič je neprolazan.Opet se vračam na ziju malu koja kroz svoju boju cilim putem strže,rašpaje i strogo odudara od pozitivne male zije.
Bog Đeko. | |
|
| |
ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| Naslov: Re: makedonska tradicija čet svi 29, 2014 9:49 am | |
| - Gigo je napisao/la:
- Živio Đeko.
Znači glavni faktor batude zvana zija ili zijada je negativan.Zašto? Ovaj završetak koji tvori batudu spada u domet mali obični zija jer nema raspon po pogledu vrednovanja u Dalmaciji .Opet se vračam na ziju malu koja kroz svoju boju cilim putem strže,rašpaje i strogo odudara od pozitivne male zije.
Bog Đeko. DOKTORE GIGO Da te pitam --- ako grdelin po vasem ima dobru ZIJU a ima mnogo losa pletiva dal to spada u pozitivnu BATUDU | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: makedonska tradicija čet svi 29, 2014 9:32 pm | |
| Mislim da nema loših pletiva,svako pletivo je dobro ako je "pletivo",što znaci da nema neku grešku ili "manu" unutar ,na početku ili kraju pletiva.Naravno da postoje lipša,bolja i najbolja pletiva.Po meni kompletna ocjena pletiva ovisi o zijadi koja slijedi nakon tog pletiva, jer što je bolja zijada ,svakako diže poene i pletivu ,a i obrnuto.Ako plete savršeno a zijada nevalja opet nije dobro. |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pet svi 30, 2014 7:25 am | |
| Živio Đeko.
Dobro pitanje jer sigurno da i neki drugi bi postavili isto pitanje.
Pa ovako.
Ako tič ispivava a šta ja nisam nikad zapazio falšo pletivo sa završetkom prave zijade mislimo batudu ,neprolazi nikako.Oču reči da prvo triba dobro znat što je to falso pletivo,teško se dešavalo da tič samo sa falsim pletivom izbacuje pozitivnu zijadu.Večinom kod falsa pletiva u spoju ide zija mala sputana jedva prepoznativa negativna.
A sad kad govorimo o pletivima pozitivnim sigurno da jih možemo svrstati u tri pogleda kao odlična ,srednja i recimo(donekle prolazna) u vrijednosti ocijene duja.
Tako da zna se desit da batudu držimo prolaznom ijako su pletiva niže vrijednosti a izvlači je zijada vrlo dobra ali nije za velika dičenja jer je vrijednost pletiva taktova sputaju..
POZDRAV ĐEKO. | |
|
| |
ĐEKO
Broj postova : 731 Points : 729 Join date : 12.02.2012 Age : 53 Lokacija : Skopje MK
| Naslov: Re: makedonska tradicija pet svi 30, 2014 10:51 am | |
| Doktore Gigo imam jednog grdelina kojeg parim{nije moj!! posudzen od jednog mog prijatelja}samo za parenje ..zijada mu je vrlo dobra al pletiva ma sta da ti kazaem isto ko da trci 1oo na saat,e sad mene nervira to sto ta pletiva tako brzo upuca ko iz mitraleza toliko brzo ih otpjeva dok zija mu je bas onako lijepa i spora ko sto bi rekli SVAKO SLOVO MU SE CUJE pocetak sredina i kraj,,ja vise volim da su mu pletiva bavna { spora}. 1-dno pletivo duzina da mu bude bar 2 do 3 sekunde | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pet svi 30, 2014 4:31 pm | |
| Živio Đeko.
Svašta sam se nasluša i znalo se dešavat više puta da u dvoduploj ili troduploj batudi jedan dio pletiva je ishitren ubrzan,nije šta bi tili ali taj dio pletiva nemora biti falso pletivo več naj niža vrijednost prolaznog pletiva.Sa tobom se slažem u potpunosti da rađe lipa pletiva i jedna srednja POZITIVNA zijada prolazna nego samo batuda sa ubrzanim pletivom ocijena 2 i odličnom zijadom.U svemu ovom ipak naj veči dio zapinju zijade jer masa jih po mom pogledu i ne ulaze u pozitivni kriterij prolazni zijadi.
BOG. | |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: makedonska tradicija pet svi 30, 2014 7:20 pm | |
| - ĐEKO je napisao/la:
- Doktore Gigo imam jednog grdelina kojeg parim{nije moj!! posudzen od jednog mog prijatelja}samo za parenje ..zijada mu je vrlo dobra al pletiva ma sta da ti kazaem isto ko da trci 1oo na saat,e sad mene nervira to sto ta pletiva tako brzo upuca ko iz mitraleza toliko brzo ih otpjeva dok zija mu je bas onako lijepa i spora ko sto bi rekli SVAKO SLOVO MU SE CUJE pocetak sredina i kraj,,ja vise volim da su mu pletiva bavna { spora}. 1-dno pletivo duzina da mu bude bar 2 do 3 sekunde
Đeko to je tehnićki nemoguće da tić stavlja zijadu na takva pletiva. Đeko tić prije zijade mora uhvatiti lagani korak da bi mogao izvesti takvu zijadu. Teško da to pletivo može nevaljat ako na njega ide vrlodobra zijada Kažeš da tić pijeva pletiva kao da trći 1oo na sat i onda nakon tako brzi pletiva vrlodobra zijada Đeko pogledaj ovaj video i sve će ti biti jasno. https://www.youtube.com/watch?v=RlKnIHh8EtQVrlodobra zijada može doći samo iza ovako lagani koraka i na kraju kolumbar preko 2 m. Normalno vidio si kako se Blanka priprema za skok tako isto i tić radi Đeko zamisli trći Carl Lewis 50 metara i onda još preskoći preko 2 metra | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija ned lip 01, 2014 2:32 am | |
| Pozdrav Koce.
Kažeš kroz čakulu što je lipša zijada diže poene pletivu.
Evo ja bi dao malu korekciju na tvoju rečenicu iz mog pogleda (stava)pa rekao ovako.
Što je lipša zijada veča i bolja a pletiva( niže vrijednosti prolazne) diže se vrednoča( samo batudi) ali ne puno.Ipak kad čakulamo o ovakoj batudi prave jače zijade spomenučemo nedostatak (šteta što pletiva nisu bolja).
Evo Đeko sad si nas mogao potpuno razumiti da batudu vrednujemo i sa nižom vrijednosti pletiva ali ne samim falsim pletivima uz pozitivnu zijadu na završetku.Sigurno da ovaka batuda neče biti ocijenjena priko trojke.
Živili. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija ned lip 01, 2014 7:24 am | |
| Živo Đeko.
Možda nisam bio precizan kad sam rekao da batuda niže vrijednosti pletiva u završetku (zijade vrlo dobre) sve ukupno neče uči u pogled vrednovanja preko ocijene tri.Jer u slučaju da je pletivo samo iz nižeg vrednovanja pozitivnog ocijene dva,a ipak ne upada u falsa pletiva koja i nevaljaju pa sa vrlo dobrom zijadom koja izvlači batudu u cijelini ocijena sve ukupna bila bi trojka.A šta su to pletiva niže vrijednosti a( donekle pozitivna) zapitat češ se pa ja bi rekao ovako;imaju svoje taktove,nešto mižernije ispivane,ne punih usta boje ,nešto i malo brže kroz izvedbu ali ipak pozitivne vrijednosti niže razine kvalitete svojih pletiva.
Bog Đeko. | |
|
| |
Tic_Bal.
Broj postova : 859 Points : 865 Join date : 18.01.2011 Age : 53 Lokacija : NICAZE OGRANAK-GLATKA-ZIJADA
| Naslov: Re: makedonska tradicija ned lip 01, 2014 8:18 am | |
| - koce je napisao/la:
- Mislim da nema loših pletiva,svako pletivo je dobro ako je "pletivo",što znaci da nema neku grešku ili "manu" unutar ,na početku ili kraju pletiva.Naravno da postoje lipša,bolja i najbolja pletiva.Po meni kompletna ocjena pletiva ovisi o zijadi koja slijedi nakon tog pletiva, jer što je bolja zijada ,svakako diže poene i pletivu ,a i obrnuto.Ako plete savršeno a zijada nevalja opet nije dobro.
. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija ned lip 01, 2014 9:56 pm | |
| Živio Tić Bal.
Možda sam malo nejasan ili očito imam nešto drugačiji stav vrednovanja. U večini podržavam pisani stav Koce dosta dobro opisan kojeg ti prenosiš. Ali rekao bi ovako na pojedinu iznesenu rečenicu iz teksta koja glasi što bolja zijada diže poene pletivu.Moj stav bi bio što bolja zijada uz prolazna pletiva diže se vrijednost batude koju( izvlači zijada.)Druga rečenica je glasila ako plete savršeno a zijada nevalja opet nije dobro.Moj stav bio bi ako nevalja zijada u( okviru prolazne)zađavla mu pletnja,pletiva i naj savršenija,sve je poništeno.
Možda sam ti bio nejasan kad sam rekao da u batudi pozitivnoj imamo vrijednost batude( mislim pletiva) i sa nižoom izvedbom pozitivnom. Tako da kako go imamo stav kod zijadi kažem pozitivni( prolazni,srednji i naj bolji) tako možemo i pletiva tretirati po vrijednosti.Za ovakav pogled na pletiva misao se odnosi samo na( pletiva iz taktova,koraka) prolazna,srednja i naj bolja.Jer i sami znamo da pletiva iz taktova imamo različiti i po boji,čistini,dužini takta pojedinačnog di može biti iz pet slova ili tri slova takt,pa stoga i pletiva možemo vrednovat na prolazna srednja i naj idealnija.
BOG. | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: makedonska tradicija ned lip 01, 2014 10:29 pm | |
| - koce je napisao/la:
- Mislim da nema loših pletiva,svako pletivo je dobro ako je "pletivo",što znaci da nema neku grešku ili "manu" unutar ,na početku ili kraju pletiva.Naravno da postoje lipša,bolja i najbolja pletiva.
Nisu mi jasna falsa pletiva. Kako može biti fals ako je već definisano da je pletiva ? Ako je pletivo znaci da nije greška . Onda sam mišljenja da može biti samo ljepše od ljepseg a i u pletivima ima različiti ukusa ali nikako nebi trebalo da bude fals pletivo. Živio! | |
|
| |
frzelin
Broj postova : 583 Points : 629 Join date : 13.01.2011 Age : 51 Lokacija : SPLIT
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 1:19 am | |
| Dobri ste još uvik prva stranica znači još niste rješili pletiva.
| |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 1:45 am | |
| Živio Tič Bal.
Da budem još i jasniji rekao bi da ova mala čakulica sa moje strane odnosila se na pozitivna pletiva koja imamo donekle prihvatljiva,srednja i naj lipša,govorimo o taktovima u pletivu.
Naziv falsa batuda nije slučajno zalutao u ovom hobiju,stari jači znalci odavno su jako dobro uočili dijelič pisme kojeg su nazvali falso pletivo ili batuda. Ja bar dosta unazad sam imao priliku čuti češće tipično falso pletivo a u večini su ga imali grdelini koji su imali vrlo dobre batude jakih zijadi, di nakon pravih batudi bilo u verši ili ishitrenosti iritiranja tiča bi znali ispucati par falsi batudica koje u sebi sve nose negativno.Tipičnu falsu batudicu su obavezno imali tiči iz Ploča koja je uvijek bila teret nepoželjan u pismi.Tako se znalo čuti recimo moj prevod brzinski ispivano jedva dešefrirano fli,fli,fli zju, nakon tih par negativni batudi tič bi se vratio u drugi dio pisme i tu pokazao pravu vrst pozitivni batudi. Ova vrst pletiva o kojoj govorim kao falso koje i ide sa ispijevom mali falsi batudica nema veze sa pozitivnom vrstom pletiva koja imamo prolazna,srednja i idealna. Sve u svemu bilo je dosta snimaka na forumu di je bilo svake vrste pletiva od taktova od prolazni,srednji i naj idealnijih.
BOG. | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 1:52 am | |
| Živio FRZELINU.
Svaki dan te gledam kako mi u vrtu brstiš osimeni kupus,uvijek su mi u vrtu par frzelina uživaju u izobilju procvalog kupusa ,nek jim je uslast.
BOG. | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 2:37 am | |
| Daj te mi jedan primjer falše batude ali ne zbog zijade već zbog falš pletiva.Rekao si da imaju falš pletiva na koja je išla vrlodobra zijada pa mi to objasni. Razumijem ja da je odma falše i pletivo i komplet batuda ako zija nevalja ali kako moze biti falšo pletivo ako zija valja ?
Živio!
Zadnja promjena: Tic_Bal.; pon lip 02, 2014 6:26 am; ukupno mijenjano 1 put. | |
|
| |
Gost Gost
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 2:46 am | |
| - Gigo je napisao/la:
- Živio Tič Bal.
Da budem još i jasniji rekao bi da ova mala čakulica sa moje strane odnosila se na pozitivna pletiva koja imamo donekle prihvatljiva,srednja i naj lipša,govorimo o taktovima u pletivu.
Naziv falsa batuda nije slučajno zalutao u ovom hobiju,stari jači znalci odavno su jako dobro uočili dijelič pisme kojeg su nazvali falso pletivo ili batuda. Ja bar dosta unazad sam imao priliku čuti češće tipično falso pletivo a u večini su ga imali grdelini koji su imali vrlo dobre batude jakih zijadi, di nakon pravih batudi bilo u verši ili ishitrenosti iritiranja tiča bi znali ispucati par falsi batudica koje u sebi sve nose negativno.Tipičnu falsu batudicu su obavezno imali tiči iz Ploča koja je uvijek bila teret nepoželjan u pismi.Tako se znalo čuti recimo moj prevod brzinski ispivano jedva dešefrirano fli,fli,fli zju, nakon tih par negativni batudi tič bi se vratio u drugi dio pisme i tu pokazao pravu vrst pozitivni batudi. Ova vrst pletiva o kojoj govorim kao falso koje i ide sa ispijevom mali falsi batudica nema veze sa pozitivnom vrstom pletiva koja imamo prolazna,srednja i idealna. Sve u svemu bilo je dosta snimaka na forumu di je bilo svake vrste pletiva od taktova od prolazni,srednji i naj idealnijih.
BOG. Gigo, Slažem se da je,kako ti kažeš,FLI FLI FLI ZJU,falša batuda jer je ponavlja i završava sa ZJU.Ali toj batudi naziv "falša",daje upravo to "zju" ,a ne pletivo. Da na ta tri takta FLI FLI FLI ide odlična zijada ,onda to više nije falša batuda,pogotovo što su ti nazivi pletiva onomatopejski,odnosno kako ko cuje.Možda bi ih ja cuo kao SLI SLI SLI ,ili PLI,PLI,PLI. Hocu reci da falšu batudu ili bilo koju drugu batudu određuje jedino zijada.Ona je kraljica , po njoj se ravnamo i sve o njoj ovisi. |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 5:17 am | |
| Živio Koce.
Točno je da sam naveo tri slova šta neznači nipošto broj slova da je falša,točno je da zija je potpuno falša jedva uočljiva za prevod. Ipak mislim da mnoštvo kolega je imalo priliku čuti falšu batudicu koju su imali vrlo dobri grdelini jaki dometa batude pletiva i zijadi.Ovde na forumu nije lako sve dočarat,pojasnit ali na primjerima pojedina tiča lako je uočit kod saslušanja.Za mene koji sam imao prilika puno čuti tipove razne falsi batudica koju riječ FALSA sačinjava i pletivo i zija, batudica takva je čitava falsa.Ovdje triba razdvojit pogled na smisao falsa batudica da se nemeče u vrijednost pozitivni batudi ali ne idealna pletiva iz taktova.Ovaj takt kojeg sam ja opisao FLI je jedva uočljiv ispivan ka iz topa i nemože se uspoređivat sa taktovima spomenutim. Ovdje nije bio bitan broj slova več sam ja donekle provao približit opis false batudice.Naj idealniji uvid je bio u Pločama i skim bi go komunicirao svak bi spominjao manu grdelina vrlo dobrom batudom zbog ispivanosti u nizu par falsi batudica jedva dočarani za opis riječi ali izražajna glasa. Opet ču reč strogo odvajam pletivo nešto bržeg ispijeva od taktova sa manje slova u taktu,niže vrijednosti ali pozitivno( naspram )pojmu i pogledu false batudice posve cile negativne.
BOG.
| |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 6:27 am | |
| - Tic_Bal. je napisao/la:
- Daj te mi jedan primjer falše batude ali ne zbog zijade već zbog falš pletiva.Rekao si da imaju falš pletiva na koja je išla vrlodobra zijada pa mi to objasni. Razumijem ja da je odma falše i pletivo i komplet batuda ako zija nevalja ali kako moze biti falšo pletivo ako zija valja ?
Živio! | |
|
| |
Gigo
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 7:12 am | |
| Živio Tič Bal.
Valda se odnosi čakulica sa mnom pa ako je onda je krivo izvučena ova rečenica jer moj stav je uvijek bio da Falsa batudica( nikad sa sobom ne nosi pozitivnu zijadu) a kamoli vrlo dobru.Od prvog dana uvijek pokušavam reči da je falsa batudica koja je ispivana injulo jedva prepoznativa za prevest riječima, poseban tip negativne batudice u cijelini i ona se zna nači kod pojedini grdelina u pismi cijelokupnoj koji imaju i pravu pozitivnu batudu lipa pletiva i zijade.
BOG. | |
|
| |
Tic_Bal.
| Naslov: Re: makedonska tradicija pon lip 02, 2014 7:17 am | |
| Ok Gigo ! Sada mi je lakše skontat kada znam da je bio nesporazum. Živio! | |
|
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: makedonska tradicija | |
| |
|
| |
| makedonska tradicija | |
|