Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortalPortal  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU

Go down 
Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next
Autor/icaPoruka
DjordjeVet

avatar

Broj postova : 172
Points : 197
Join date : 17.01.2011
Age : 38

PostajNaslov: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pet sij 21, 2011 8:58 am

ovaj tekst sam pisao za Zov...komentari su bili pozitivni...
vjerovatno je da je mogao biti i bolji...ako imate neke sugestije, slobodno ih dajte....
sta je dobro, a sta nije? sta moze biti bolje? kakva su vasa iskustva sa ovom temom?

UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU

Štiglic je jedna od ptica koje se našim prostorima najčešće čuvaju u kavezu.Neki ih drže samo zbog pjesme, neki zbog bastardiranja, ali je jako malo onih koji ih razmnožavaju u kavezu.Za razliku od naših, odgajivači u svijetu ih legu već decenijama.Odgojene su i mnoge mutacije, o kojima je bilo riječi u prethodnim brojevima.
Postavlja se pitanje, zašto razmnožavati štiglice u kavezu?Kao prvo, to je izazov za odgajivače i ljubitelje ovih ptica; drugo, ptice izležene u kavezu su mnogo pogodnije za dalje razmnožavanje i rad od uhvaćenih i treće, takve ptice mnogo više pjevaju u toku godine.
Ovaj tekst je namijenjen onima koji žele da pokušaju da dobiju mlade od svojih parova.
Za početak, treba biti siguran u razlikovanje polova ovih ptica.Mužjak štiglica je krupniji, ima crne brkove u korijenu kljuna, rub crvene maske prelazi gornji rub oka i pregib na krilu je crne boje.Ženka je sitnija, crvena maska ne prelazi rub oka, pregib krila je sivo-zelene ili smeđe boje, brkovi su sivobijeli.Ako uzmemo u obzir i pjesmu mužjaka, razlikovanje polova ne bi trebalo da predstavlja veći problem.
Za parenje treba odabrati ptice koje su već duže kod nas, koje su zdrave, mirne i sa kvalitetnim perjem, koje je znak dobre kondicije.
U zimskom periodu, ptice držimo zajedno, u volijeri zaštićenoj od atmosferskih uticaja, a već tada se mogu primijetiti znakovi naklonosti kod pojedinih parova.Krajem zime, početkom marta, krećemo sa pripremom za parenje.Prvo odvajamo mužjake u kaveze za parenje (što veće, to bolje) i počinjemo da ih spremamo.Za mužjake to predstavlja zauzimanje teritorije na koju će kasnije doći ženka.Pored sjemenske hrane pojačane konopljom i nigerom, dajemo im dosta zeleniša (maslačak u listu i poluzrelom cvijetu, koji jako stimulativno djeluju u pripremi za parenje), voće, povrće i smjesu sa jajima.Mineralne materije u vidu sipine kosti i pijeska, takođe, moraju da budu pristupačne pticama svo vrijeme.Zeleniš dajemo svaki dan (list i cvijet maslačka naizmjenično), a smjesu sa jajima tri puta nedeljno.Ženkama isto tako dajemo zeleniš, a smjesu sa jajima dva puta nedeljno.Krajem marta spajamo parove i nastavljamo sa pripremom.Početkom aprila, hranu pojačavamo sa klijalim sjemenom nigera i konoplje uz maslačak i smjesu sa jajima, koje dajemo svaki dan. Par puta nedeljno dajemo neki multivitaminski preparat, rastvoren u vodi.Ako je moguće, pticama treba davati lisne vaši i crve brašnare da bi se navikle da ih uzimaju (pošto su važni u ishrani mladih).Lisne vaši je moguće naći na voćkama ili ružama, a ptice ih rado uzimaju.
Polovinom aprila postavljamo gnijezdo.Koristimo pleteno gnijezdo za kanarince, koje postavljamo u ugao kaveza i kamufliramo ga zelenilom da bi ptice stekle osjećaj sigurnosti ( najbolje je koristiti plastično zelenilo).Od materijala za izgradnju gnijezda pticama ponudimo mahovinu, suvu travu, jutena i kokosova vlakna, vatu, životinjske dlake i slično.
Sa produžavanjem dnevne svjetlosti, ptice počinju da se interesuju jedna za drugu i za gnijezdo."Ljubljenje" kljunovima je jedan od važnih znakova zainteresovanosti za parenje.Od datog materijala, ptice će napraviti gnijezdo.Sama izgradnja gnijezda može potrajati, ali treba biti strpljiv.Veoma je važno da su ptice na mirnom mjestu, gdje ih ništa ne ometa u udvaranju i izgradnji gnijezda.Kada počne nošenje jaja, posebnu pažnju treba obratiti na ponašanje mužjaka jer su skloni razbijanju jaja, a po potrebi ga treba odvojiti od ženke i puštati ujutru i uveče da bi jaja bila oplođena.U slučaju da odvajamo mužjaka, važno je da ostane u vizuelnom kontaktu sa ženkom, bilo preko pokretne pregrade u kavezu za parenje ili da ga okačimo u drugom kavezu na kavez za parenje.U protivnom, može se desiti da ženka neće da leži na jajima ili da ih razbija.Ako se to desi, jaja treba podmetnuti pod kanarinku da dovrši inkubaciju i othrani mlade.Ženke štiglica nose 4-5 jaja i na njima leže 13-14 dana.
Ishrana mladih štiglica je slična ishrani mladih kanarinaca, s tim što treba dodavati lisne vaši, mravlja jaja ili crve brašnare (zbog toga je važno da roditelji budu naviknuti da ih uzimaju).Klijalo sjeme, zeleniš i mineralne materije su takođe veoma važni u ovom periodu.Ako želimo da prstenujemo mlade ptice, to treba uraditi u uzrastu od 5-6 dana i nekoliko dana paziti da roditelji ne diraju prstenje.Ako smo mužjaka držali odvojenog, možemo ga vratiti ženki kada prstenujemo mlade, da bi joj pomogao u hranjenju.Mladi štiglici rastu brzo i izleću iz gnijezda ranije u odnosu na kanarince, ali ih roditelji hrane duže (do starosti od mjesec dana, pa i više).
Ukoliko štiglice razmnožavamo u većoj volijeri, mlade možemo ostaviti sa roditeljima koji se spremaju za novo leglo.Kada ženka legne na nova jaja, mužjak sam nastavlja da hrani mlade dok se potpuno ne osamostale.Mlade koji su se osamostalili odvajamo u poseban kavez ili volijeru.Treba im posvetiti posebnu pažnju, pošto su dosta osjetljivi.Ishrana treba da bude što raznovrsnija, higijena besprijekorna (preporučljivo je postaviti rešetke na dno kaveza da ptice ne dolaze u dodir sa izmetom), a povremeno preventivno davati neki od kokcidiostatika (recimo ESB 30).U starosti od tri mjeseca mlade ptice počinju da se mitare i dobijaju boju odraslih ptica, kada sa sigurnošću možemo razlikovati polove.
Ovako odgojene ptice su mnogo pitomije, predstavljaju odličan uzgojni materijal za dalje razmnožavanje ili bastardiranje, a takođe je moguće i školovati ih po sistemu opisanom u jednom od prethodnih brojeva.
Iskustva u razmnožavanju štiglica se mogu primijeniti i na druge vrste naših zeba, pošto su im reproduktivni ciklusi dosta slični.

p.s.
ako moderatori smatraju da nema potrebe da se otvara nova tema, neka prebace post gdje odgovara
[Vrh] Go down
DjordjeVet

avatar

Broj postova : 172
Points : 197
Join date : 17.01.2011
Age : 38

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   sub sij 22, 2011 8:17 am

bariton je napisao/la:
Odlicno đorđe,je si li ti pokušava,je si li ima uspjeha?

ja nisam, ovo je napisano na osnovu iskustva dvojice mojih drugara (jedan od njih je Zoran ptice pjevice sa drugog foruma), ali u buducnosti planiram, samo da rijesim pitanje prostora...njih dvojica su imali sasvim dobre rezultate sa ovakvim sistemom uzgoja...
[Vrh] Go down
Moćun

avatar

Broj postova : 977
Points : 1017
Join date : 09.02.2011
Age : 50
Lokacija : Dalmazia

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon vel 13, 2012 9:41 am

Bog !!!


Evo jedna zgodna parilica ::: valjalo bi da je malo većih dimenzija !!!


[img][/img]


Salu2
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   sri tra 18, 2012 8:58 am

[img] [/img]

evo jedan moj izležen grdelin u kafezu ,,, sada u maju mjesecu tek mu je 1 godina

i ovo dolje njegov brat[Vrh] Go down
MONSTRUMOBroj postova : 855
Points : 851
Join date : 10.02.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   sri tra 18, 2012 9:55 am

jeli ovo cunami?
[Vrh] Go down
lord189

avatar

Broj postova : 433
Points : 451
Join date : 21.02.2011
Age : 25
Lokacija : solin

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   sri tra 18, 2012 7:43 pm

MONSTRUMO je napisao/la:
jeli ovo cunami?

to ti je uragan Katarina
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   sri tra 18, 2012 8:33 pm

MONSTRUMO je napisao/la:
jeli ovo cunami?

nije cunami........ovo su ona dva lanska izlezena sto sam ti reko scratch
[Vrh] Go down
Gost
Gost
avatar


PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   čet tra 19, 2012 1:31 am

super vizor je napisao/la:
MONSTRUMO je napisao/la:
jeli ovo cunami?

nije cunami........ovo su ona dva lanska izlezena sto sam ti reko scratch


cheers cheers cheers
[Vrh] Go down
supergirl

avatar

Broj postova : 32
Points : 32
Join date : 19.04.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 2:13 am

ok, ja ne uzgajam grdeline, meni je on ljubimac Smile
imala bi par pitanja u vezi di ga je najbolje držat
po noći mi je u zatvorenoj lođi, temperatura ništa puno veća nego vanka ali je zaštićen od vitra i kiše, jel to u redu? a po danu je na balkonu, na zidu, u ladu. jel to u redu? na kojim temperaturama oni smiju uopće bit? šta liti, i zimi, kad je puno vruće/ladno? jel ga smi sad vatat sunce malo dok nije jako još?
skužajte na iljadu pitanja al eto trudim se da mu bude lipo Smile inače san ga stavila u veći kavez jer mi je muka bila gledat ga u onoj ćibi maloj...e da, stavila san mu sarbun na dno ćibe, jel to ok? doduše, uzela san ga sa baća i posli se mislin da je možda šporak i pun bakcila?! ša vi mislite? fala na odgovorima unaprid Smile
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 2:53 am

ma sve popeesu ga čuvaš ..ali kad ga budeš iznosila na sunce pazi da ga vjetar ne puše da nebi došlo do neželjenih situacija

SVAKO DOBRO SEKICE SUPERGRIL flower
[Vrh] Go down
supergirl

avatar

Broj postova : 32
Points : 32
Join date : 19.04.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 3:01 am

aj fala ti brate super vizor Smile
a evo sad je počelo jače jugo puvat a balkon je baš sa južne strane tako da san ga unila unutra u lođu...znan da ne valja da je na vitru...a vamo di mi je brokva na zidu za njega nikad nema sunca, uvik je lad...pa ne znan jel ga triban koji put malo i na sunce stavit? ili bolje da je uvik u ladu?
imala san grdeline ka dite al san sve zaboravila No
[Vrh] Go down
MONSTRUMOBroj postova : 855
Points : 851
Join date : 10.02.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 3:23 am

prva zena da voli grdeline! hahahaa
daj mi broj mobitela da se upoznamo, odma cu ostavit zenu zbog tebe! Smile
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 4:10 am

MONSTRUMO je napisao/la:
prva zena da voli grdeline! hahahaa
daj mi broj mobitela da se upoznamo, odma cu ostavit zenu zbog tebe! Smile

prikane monstrumo neka ženu da uživa u ovom sportu divnih stvorenja ..vidiš da nam je jedna na forumu i mi treba da je čuvamo ko oči u glavu Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
boim se da nam ne umakne sa foruma Cool Cool Cool
[Vrh] Go down
F I N K O

avatar

Broj postova : 393
Points : 400
Join date : 17.01.2011
Age : 47
Lokacija : Komiža

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 8:54 am

super vizor je napisao/la:
MONSTRUMO je napisao/la:
prva zena da voli grdeline! hahahaa
daj mi broj mobitela da se upoznamo, odma cu ostavit zenu zbog tebe! Smile

prikane monstrumo neka ženu da uživa u ovom sportu divnih stvorenja ..vidiš da nam je jedna na forumu i mi treba da je čuvamo ko oči u glavu Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
boim se da nam ne umakne sa foruma Cool Cool Cool
Kad vidi sa kakvim "luđacima"ima posla uteć će glavom bez obzira !!! affraid
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 9:08 am

F I N K O je napisao/la:
super vizor je napisao/la:
MONSTRUMO je napisao/la:
prva zena da voli grdeline! hahahaa
daj mi broj mobitela da se upoznamo, odma cu ostavit zenu zbog tebe! Smile

prikane monstrumo neka ženu da uživa u ovom sportu divnih stvorenja ..vidiš da nam je jedna na forumu i mi treba da je čuvamo ko oči u glavu Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
boim se da nam ne umakne sa foruma Cool Cool Cool
Kad vidi sa kakvim "luđacima"ima posla uteć će glavom bez obzira !!! affraid

PRIKA FINKO

Mi nismo luđaci nego smo Zgodni i Intelegentni Momci ,,,,,tako reči GOSPODA Cool Cool Cool Cool ko naši grdelini king king king king
[Vrh] Go down
F I N K O

avatar

Broj postova : 393
Points : 400
Join date : 17.01.2011
Age : 47
Lokacija : Komiža

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 9:39 am

Pa nisam ni govorio za "nas"da smo luđaci,ali sad bi čak prominio iz luđaci u psihopate !
[Vrh] Go down
supergirl

avatar

Broj postova : 32
Points : 32
Join date : 19.04.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 8:55 pm

ahahaahahah koji ste vi ''luđaci'' lol!
baš ste me nasmijali najranije...prejaki ste lol!
i ne mogu virovat da san jedina ženska tu? ma, nemoguće confused
[Vrh] Go down
supergirl

avatar

Broj postova : 32
Points : 32
Join date : 19.04.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 9:21 pm

a da, iman još jedno pitanje...di da nabavin drvene prečke za ćibu? jel ima to di kupit? dobila san plastične u ćibi pa bi ih prominila...
[Vrh] Go down
Gost
Gost
avatar


PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   pon tra 23, 2012 10:17 pm

geek


Zadnja promjena: žako; ned lip 23, 2013 6:39 am; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
euzebioBroj postova : 352
Points : 359
Join date : 01.08.2011
Age : 53

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 12:42 am

Supergirl, a ako oćeš da ti grdelin ima zijadu mora biti cedrovina iz Libanona
[Vrh] Go down
Gost
Gost
avatar


PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 1:09 am

A ako hoceš glatku zijadu, onda drvo Tanganjika iz istoimenog jezera u Africi.
[Vrh] Go down
supergirl

avatar

Broj postova : 32
Points : 32
Join date : 19.04.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 1:34 am

ala šta ste smišni. evo pišan gaće od smija Rolling Eyes
ne držin tića da radi pivanja ko vi, on mi je ljubimac. ja znan da su vama ''profijima'' ovo glupa pitanja, razumin vas kroz, al neman koga pitat, zato san došla tu.
nisan se došla prepirat, ako je tako iden odma ća.
[Vrh] Go down
euzebioBroj postova : 352
Points : 359
Join date : 01.08.2011
Age : 53

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 2:57 am

Supergirl nemoj odlaziti. Ti si osvježenje na ovom forumu, nije ničija namjera vrijeđati te, siguran sam. evo moja isprika za ono drvo. ali i molba, nemoj mu stavljati glatko drvo to ti je bezveze drvo.A ako ti bude trebalo još ljubimaca kao znak dobre volje i savezničkih odnosa pošaljem ti grdelina.
[Vrh] Go down
ĐEKO

avatar

Broj postova : 731
Points : 729
Join date : 12.02.2012
Age : 47
Lokacija : Skopje MK

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 4:47 am

supergirl je napisao/la:
ala šta ste smišni. evo pišan gaće od smija Rolling Eyes
ne držin tića da radi pivanja ko vi, on mi je ljubimac. ja znan da su vama ''profijima'' ovo glupa pitanja, razumin vas kroz, al neman koga pitat, zato san došla tu.
nisan se došla prepirat, ako je tako iden odma ća.

Nemoj nam seko iči sa ovog predivnog foruma ,,ima ovde dosta dobrih i poštenih momaka Very Happy Very Happy

nemojte bre ljudi ako za boga znate tako sa ovom našom SUPERGIRL..treba da je čuvamo od vukova Wink Wink
[Vrh] Go down
MONSTRUMOBroj postova : 855
Points : 851
Join date : 10.02.2012

PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   uto tra 24, 2012 5:19 am

bolje joj je bizat dok je navrime! ovde su sve vukovi i lisice!
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU   

[Vrh] Go down
 
UZGOJ ŠTIGLICA U KAVEZU
[Vrh] 
Stranica 1 / 10.Go to page : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Next

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Free Forum BATUDA  :: Grdelin (Carduelis Carduelis)-
Forum(o)Bir: