Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA
Free Forum BATUDA

Ptice pjevice fauna europe - Forum češljugar štiglec štiglic grdelin zelendur kanarinac konopljar cajzlić žutarica kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur, kringl, bastard, krstokljun, slavuj, egzote, zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanj
 
Početna stranicaPočetna stranica  PortalPortal  FAQFAQ  PretraľnikPretraľnik  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 Sulfadimidin 32%

Go down 
Autor/icaPoruka
Gost
Gost
avatar


PostajNaslov: Sulfadimidin 32%   pon svi 27, 2013 7:56 am

sulfonamidski preparat širokog bakteriostatskog djelovanja
Kategorije: Antimikrobna sredstva
Vrste životinja: Goveda
Konji
Mačke
Perad
Psi
Svinje
Ovce i koze
Tržišta: Bosna i Hercegovina
Hrvatska
Iran
Makedonija
Slovenija
Farmakološki oblik

otopina za injekciju i peroralna otopina
Aktivni sastojak

sulfadimidin
Sastav
il parahidroksibenzoat, natrij sulfit, dinatrij edetat, voda za injekcije.
Djelovanje

Bakteriostatski učinak sulfadimidina (sin. sulfametazin) temelji se na kompetitivnoj inhibiciji ugradnje p-aminobenzojeve kiseline u molekulu folne kiseline, koja u protoplastu osjetljivih uzročnika sudjeluje u metabolizmu DNA, RNA i bjelančevina. Mikroorganizmi koji ne sintetiziraju folnu kiselinu neosjetljivi su na sulfonamide (prirodna rezistencija). Terapijski učinak sulfonamida povoljan je u ranim stadijima akutnih infekcija, stoga liječenje treba što ranije započeti.
Antimikrobni spektar tog sintetskog kemoterapeutika obuhvaća gram-pozitivne koke, hemolitičke streptokoke i pojedine stafilokoke, a djeluje i na bacile, gram-negativne pasterele i salmonele, te na pojedine rikecije i kokcidije.
Sulfadimidin je sulfonamid srednje dugog djelovanja koji se s mjesta upotrebe brzo resorbira, a sporo izlučuje iz organizma. Vrijeme polueliminacije iz plazme, ovisno o dobi i o vrsti životinje, iznosi 5 do 11 sati.
U većine životinja dovoljna je jedna injekcija u 24 sata. Sulfadimidin je danas najčešće rabljeni sulfonamid u veterinarskoj praksi, neznatno je toksičan, životinje ga izvrsno podnose, a ni u kiseloj mokraći ne stvara kristale.
Indikacije

Sulfadimidin 32% otopina u svih je životinja indicirana za liječenje pneumonija, bronhitisa, infekcija mokraćno spolnih organa, septikemija, bakterijskih enteritisa i gastroenteritisa, za suzbijanje i liječenje sekundarnih infekcija u tijeku virusnih bolesti, te infekcija nakon operacija i porođaja.
Pojedine indikacije po vrstama životinja:
- konj: ždrebećak, poliartritis ždrebadi u tijeku septikemije, infekcije dišnih i mokraćnih putova, rane i apscesi, salmoneloza, aktinobaciloza;
- krava: endometritis, pastereloza, panaricij;
- tele: kolibaciloza, difterija, kokcidioza;
- ovca i koza: mastitis, pastereloza, zarazna šepavost, kokcidioza;
- svinja: kolibaciloza, enzootska pneumonija, MMA sindrom krmača;
- pas i mačka: sekundarne bakterijske infekcije u tijeku štenećaka, parvoviroze i panleukopenije, te endometritis, kokcidioza;
- perad i ptice: kolibaciloza, akutna kolera (pastereloza), zarazna korica peradi, kokcidioza, salmoneloza;
- činčila, kunić i ostali glodavci: bakterijske infekcije želučano-crijevnog, mokraćnog i dišnog sustava (npr. rhinitis infectiosa, pastereloza), upale mekih tkiva, kokcidioza i dr.;
Kontraindikacije

Liječenje životinja za koje je prethodno utvrđeno da su preosjetljive prema sulfonamidima (u praksi iznimno rijetko). Teža oštećenja bubrega i jetre. Kronična oštećenja hematopoetskih organa.
Ne smije se davati nesilicama od kojih se jaja koriste za prehranu ljudi ili za izradu namirnica.
Uporaba

Sulfadimidin 32% otopina daje se peroralno, supkutano, intravenozno ili intraperitonealno.
Da bi se umanjilo podraživanje tkiva pri supkutanom davanju, ukupnu dozu bolje je dati na 2-3 mjesta.
Intravenozno lijek valja injicirati što sporije (npr. kravi od 500 kg daje se 300 ml lijeka tijekom 3 minute).

Svim životinjama daje se parenteralno i peroralno u početnoj dozi od 3 do 6 ml Sulfadimidina 32% otopine na 10 kg tjelesne mase (=100-200 mg/kg/dan).
Slijedi doza održanja od 3 ml otopine na 10 kg tjelesne mase (=100 mg/kg/dan).
Ukupno liječenje najčešće traje 5 uzastopnih dana.

Činčilama, kunićima i drugim glodavcima (krznašima) lijek se daje u dozi od 3-5 ml/l vode za piće, najčešće tijekom 5 uzastopnih dana.

Peradi i pticama daje se u vodi za piće u količini od 6 do 7 ml u 1 litri vode (0,2% sulfadimidina) u tijeku 3 do 5 dana.

Papigama, ukrasnim i sobnim pticama stavlja se u čistu pojilicu 5 kapi lijeka na 30 ml vode (8 kapi/50 ml; 15 kapi/1 dcl). Voda s lijekom mora biti jedini izvor tekućine (pticama uskratiti tzv. zelenu hranu). Svakodnevno se mora pripremiti svježa otopina vode i lijeka.

Golubovima se u 2 litre vode za piće pomiješa 10 ml Sulfadimidina 32% otopine 3 uzastopna dana. Nakon toga se 2 dana prekine liječenje, tj. daje se čista voda bez lijeka ili sa multivitaminskim pripravcima. Potom se liječenje ponovi istom dozom (10 ml/2 l) još 3 dana. Za vrijeme liječenja golubovi se ne smiju puštati da slobodno lete, kako bi uzimali samo vodu s lijekom. Svakodnevno se pripremi svježa otopina lijeka.

Nuspojave

Protrahirano davanje sulfonamida (više od 5 dana) može u domaće peradi i ptica zbog disbakterioze i akutne nestašice K vitamina uzrokovati hemoragijski sindrom.
Napomene

Životinje dehidrirane od proljeva treba prije liječenja rehidrirati (npr. parenteralnim davanjem infuzijskih otopina). Za vrijeme liječenja životinjama mora biti osiguran nesmetan pristup do vode.
Prilikom davanja sulfadimidina u vodi za piće, to životinjama mora biti jedini izvor tekućine. Životinjama koje u prehrani obilno uzimaju svježu zelenu hranu, tijekom po. primjene sulfadimidina treba davati samo “suhu krmu” (npr. pelete, brašnatu smjesu, mješavinu zrnja i sl.).
Dozu sulfonamida treba umanjiti u jedinki s oštećenom funkcijom bubrega. Nakon završetka liječenja pticama i krznašima je u vodu za piće korisno staviti multivitaminske pripravke, npr. Becekasel® ili Muvisel®.
Ako je lijek duže vrijeme bio pohranjen na hladnom, na stijenkama bočice može se stvoriti bjeličasti precipitat, koji se otopi kratkotrajnim uranjanjem bočice u mlaku vodu.

Graviditet i laktacija
Nema ograničenja u primjeni tijekom laktacije.

Sigurnost za osobe koje primjenjuju lijek
Nakon upotrebe treba oprati ruke.
Čuvanje

Čuvati zaštićeno od svjetlosti, pri temperaturi od 15 do 25 °C i izvan dosega djece. Lijek se ne smije smrznuti.
Izdavanje

Izdaje se na veterinarski recept.
Pakiranje

50 ml
[Vrh] Go down
 
Sulfadimidin 32%
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Free Forum BATUDA  :: Bolesti, problemi-
Forum(o)Bir: